Skolinspektionen granskar Wången

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera signaler om ordningsproblem vid Wångens travskola gör nu Skolinspektionen ett tillsynsbesök på skolan.

Myndigheten ska nu bilda sig en egen uppfattning om förhållandet på skolan.

– Vi har fått signaler om att det har förekommit kränkningar på skolan och förekommit en del ordningsproblem på elevhemmet, säger utredaren vid Skolinspektionen Anders Holmgren.

Skolmiljön på Wången

Vid travskolan välkomnar man inspektionen.

– Vi ser positivt på att Skolinspektionen kommer hit, säger utbildningschef Eva-Lena Blom.

Anmälan om sexofredande

Bakgrunden är bland annat en polisanmälan om sexuellt ofredande som gjordes i januari.

Det var tre flickor som uppsökte polisstationen i Östersund och berättade att de kände sig kränkta av en annan elev. Enligt anmälan hade flickorna kränkts både verbalt och fysiskt. De och andra elever vittnade också om en ”grabbig stämning” på skolan.

Elever har flyttats

Sedan dess har ett antal åtgärder vidtagits på skolan.

– Det finns en handfull som har betett sig grabbigt och det har vi tagit tag i. De har fått flytta ut från elevboendet på området, säger utbildningschef Eva-Lena Blom.

Granskar skolan

Men Skolinspektionen ska även ha fått signaler om andra ordningsproblem. Myndigheten ska nu under sitt tillsynsbesök, som pågår under torsdagen och fredagen, undersöka hur förhållandena är skolan och det tillhörande elevhemmet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolmiljön på Wången

Mer i ämnet