Östersund hoppas på serverhallar

Uppdaterad
Publicerad

Projektet med att etablera serverhallar i Östersund fortsätter. Det nuvarande läget för projektet ligger vid Lillsjöhöjden, Midskog och

förhoppningen är att detaljplanen ska vara klar inom ett halvår.

Tre kilometer norr om riksväg 87 ligger området som kommunen har lämnat in en detaljplan på för att exploatera placering av serverhallar. Området är 150 hektar stort och beräknas kunna rymma tio serverhallar i den storlek som Facebook tidigare visat intresse för att lägga i Östersund.

– Vi är inne i ett projekt nu som omsluter 13 miljoner kronor på tre år som omfattar förberedelser, marknadsföring och detaljplan, säger Magnus Lindgren, näringslivschef på Östersunds kommun.

Samarbetspartners

The power region som satsningen kallas drivs av Östersunds kommun, Krokoms kommun och Jämtkraft elnät som är huvudpartners i projektet och så finansieras det även av Region Jämtland Härjedalen och strukturfonderna via Tillväxtverket.

Billig energi

En av huvudfaktorerna som lockar företagen till att använda sig av serverhallar i Österund är energin.

– Vid Midskog finns norra Europas starkaste punkt för energiförsörjning så det är väl framför allt det som tilltalar företagen och vi kan ha totalt låga kostnader för energin, säger Magnus Lindgren.

På frågan vilka företag som visat intresse vill inte Magnus Lindgren svara på ännu.

– Det finns intresse i alla fall och vi märker att vi har ett attraktivt erbjudande här, säger Magnus Lindgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.