Östersund fortsätter att satsa på serverhallar.

Fortsatt satsning på serverhallar

Uppdaterad
Publicerad

Östersund fortsätter att satsa på serverhallar. Ett treårigt projekt drar igång under hösten om allt går som planerat. Allt för att locka hit världens internetjättar.

Östersund ger inte upp sina planer om att vara en destination för världens it-företag. Just nu planeras ett samverkansprojekt mellan Östersunds kommun, Krokoms kommun, Jämtkraft och Region Jämtland Härjedalen. Syftet är att etablera för serverhallar, platser där it-företag kan lagra digital information. Om allt går som planerat går startskottet i september 2015.

– I huvudsak går det ut på att förbereda etablering och göra detaljplaner. Söka platser och miljöer som passar för framtida serverhallar, säger Magnus Lindgren på näringslivskontoret, Östersunds kommun.

Men även marknadsföring är en stor del i det planerade arbetet.

– Vi vänder oss till de största leverantörerna. Så som Luleå med Facebook. Vi vill fortsätta satsa på den typen av jätteanläggningar, säger Magnus Lindgren

Det var 2010 som Östersund förlorade kampen om Facebooks dataservicehall till Luleå. Men de parametrar som talar för en attraktiv etableringsort, så som tillgång på billig och förnybar el, bra infrastruktur och ett svalt klimat, finns fortfarande i Östersund enligt kommunen.

Ökad ekonomisk aktivitet

Prislappen på det treåriga projektet planeras att bli 13,4 miljoner kronor. Hälften av summan är sökt hos Tillväxtverket. Resten delas upp mellan de samverkande parterna.

– Vi har skickat in en ansökan till Tillväxtverket. Om allt går vägen så startar projektet i september i år, säger Magnus Lindgren

Arbetstillfällen och ökad ekonomisk aktivitet i regionen är bara några av de fördelar som Magnus Lindgren ser med etableringen.

– Huvudsyftet är att ge en ökad effekt för det lokala näringslivet.

Vilka it-företag som är intresserade av just Östersund vill inte Magnus Lindgren berätta.

–Jag kan inte nämna företagsnamn men det finns flera riktigt kända.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.