Rikka Rakic är hållbarhetschef för Åre 2019. Foto: SVT

VM-organisationen släpper ut 5000 ton koldioxid

Uppdaterad
Publicerad

För miljön är stora mästerskap en dyr historia. Alpina VM i Åre har ändå försökt vidta åtgärder för att minska utsläppen.
– Vi har fokuserat främst på transporter och mat, säger Rikka Rakic som är hållbarhetschef för Åre 2019.

På flera ställen har tillfälliga laddstationer satts upp. Här laddas både elbilar och elskotrar som VM-organisationen använder.

– Sedan har vi försökt att ersätta fossila bränslen med miljövänligt drivmedel där det har varit möjligt, säger Rikka Rakic.

Förutom transporter har mat varit ett ämne som de jobbat aktivt med. 30 kockar och ett 100-tal övrig personal jobbar dagligen för att minska matsvinnet.

– Om vi haft färre gäster än förväntat en dag så försöker vi återanvända den maten nästa dag och servera den igen, säger Rikka Rakic.

Beräkningar innan

Inför VM i Åre genomfördes beräkningar på hur mycket koldioxid hela mästerskapet skulle släppa ut. Siffran landade på 21000 ton koldioxid. Då hade de tagit med allt, även sådant som själva organisationen inte kunde påverka, som exempelvis publikens resor.

Av de 21000 ton står sedan själva VM-organisationen för 5000 ton. Och det är alltså den siffran som de aktivt försökt minska.

Så hur har det gått?

– Jag tror att vi kommer att minska våra utsläpp med 20 procent, säger Rikka Rakic och fortsätter:

– Så vi har fortfarande kvar en rätt stor siffra. Fast där är vårt mål att klimatkompensera för resten.

Både hon och andra vi pratar med är överens om att det finns mycket mer att göra.

– Vi är väldigt stolta över vad vi gjort, det har varit en spännande resa. Men vi har också lärt oss att det finns vissa begränsningar fortfarande, inte minst vad gäller på fordonssidan. Men förhoppningen är att tekniken utvecklas och att vi kan bli ännu bättre framöver, säger Rikka Rakic.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

alpina VM 2019

Mer i ämnet