Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vad björnspillningsinventeringen ger för siffror utifrån årets inventering får vi svar på till våren. Nicklas Rumm på Länsstyrelsen i Jämtland berättar om hur inventeringen har gått i år. Foto: Maria Harning/SVT & Berit Roald/TT

Färre spillningsprov i årets björninventering i Jämtland och Västernorrland

Publicerad

Knappt 5 500 spillningsprover från björn har samlats in under årets inventering av björnstammen i Jämtland och Västernorrland. Det är färre än vad länsstyrelsen hade räknat med, men det behöver inte betyda att björnstammen minskat. I klippet förklarar Nicklas Rumm från länsstyrelsen varför.

Det är tredje gången som det görs en björninventering i länet baserad på insamlade spillningsprover. Den första gjordes 2006. Då samlades 5 000 spillningsprover in i Jämtlands län. Vid den andra inventeringen 2015, samlades ungefär lika många in men då i både Jämtland och Västernorrland.

Efter inventeringarna 2006 och 2015 uppskattades björnstammen ligga på drygt 900 individer. Hur stor stammen är i dag, hoppas man få svar på i början av sommaren 2021.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer