Arkivbild från bostaden på Frösön där brottet begicks. Foto: SVT

Fem döms till fängelsestraff för människorovet på Frösön

Uppdaterad
Publicerad

I våras hölls en ung man fången i en stuga på Frösön. Under tre dygn utsattes han för misshandel med bland annat en kedja och en pinne. Idag kom domen i det uppmärksammade fallet, där fem män döms till fängelsestraff.

Fyra män döms av Östersunds tingsrätt för människorov och försök till grov utpressning. Två döms till fängelse i fem år och fem månader, en till fängelse i fem år och två månader och en till fängelse i fyra år. Ytterligare en man döms för medhjälp till människorov till två års fängelse.

Hölls fången och misshandlades

Det var i maj som mannen tvingades med till stugan där han hölls fången i tre dagar. Där blev han utsatt för misshandel och krävdes på en summa pengar som varierade mellan 20 000 till 60 000 kronor.

Tingsrätten bedömer brottet som grovt och hänsynslöst, rätten slår också fast att de män som döms för människorov använt sig av hot av särskild allvarlig art som att hålla kvar målsägande i stugan och hot om att han skulle misshandlas allvarligt. Bland annat har gärningspersonerna hotat mannen med en batong och även slagit honom över händerna med batongen.

Narkotikaaffärer ligger bakom

Samma grupp gärningsmän som finns med i händelseförloppet som ledde fram till människorovet åtalades även för att ha tagit sig in i mannens bostad i februari. Där misshandlades mannen med slag och han har även berättat att han fick ett finger klippt med en tång. Mannen krävdes även på 10 000 kronor, vilket åklagaren rubricerade som utpressning. Några månader senare tvingades mannen in i en bil vid Körfältet i Östersund och kördes till stugan på Frösön.

I domen framkommer att det är narkotikaaffärer i bakgrunden till de händelser som ledde fram till att mannen stängdes in i stugan på Frösön. Målsäganden beskriver det som att han när han efter att ha haft en paus från droger återigen började med narkotika och narkotikaaffärer snabbt blev skyldig fyra av de inblandade pengar. Flera av de inblandade döms också för narkotikabrott.

Två män frias av tingsrätten

Ytterligare två män som åtalats för medhjälp till olaga frihetsberövande respektive medhjälp till människorov och övergrepp i rättssak frias av tingsrätten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Människorov Frösön

Mer i ämnet