Hovrätten ändrar domen om människorov

Uppdaterad
Publicerad

Hovrätten gör några smärre förändringar i domen efter det uppmärksammade människorovet på Frösön förra året. Två åtalade får skärpta straff och en ett lindrigare.

I huvudsak handlar det om en händelse en kort tid tidigare än själva människorovet. Den senare bortrövade mannen klipptes i ett finger när man skulle pressa honom på pengar.

Detta anser nu hovrätten är styrkt fullt ut som grov utpressning och det leder till att en 25-åring får sitt fängelsestraff höjt från fem år och två månader till fem år och fem månader. En 22-åring får sitt straff påökat med fyra månader, till fyra år och fyra månader.

Människorov Frösön

En 20-åring som tidigare fick två år döms nu till missbruksvård.

De övriga två åtalade får fem år och fem månader även i denna instans och sammanlagt fälls nu fem män. Solidariskt ska de nu fällda betala 62 400 kronor i skadestånd.

Som vi rapporterat flera gånger tidigare så gäller huvudbrottet i åtalet ett människorov där en man hölls fången i en stuga på Frösön i tre dygn. Stor del av tiden satt han fastfjättrad med handbojor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Människorov Frösön

Mer i ämnet