Fick livshotande brännskador

Uppdaterad
Publicerad

De som drabbas av en olycka på arbetsplatsen måste ha kraft att kämpa mot myndigheterna. Det säger Per-Bertil Resman i Kaxås. Han  fick livshotande brännskador när han skulle inspektera en dieseltank på en bensinmack.

Det var ett rutinuppdrag. Tanken skulle rengöras och det var Per-Bertil som klättrade ner. Smällen var rejäl och Per-Bertil brann som en fackla. Han fick 70 procentiga brännskador och vårdades i flera år på sjukhus. Först efter tre år var alla sår läkta.

– Jag överlevde tack vare duktiga läkare. Men kroppen är svårt skadad och jag har svårt att gå och kan inte höja armarna.

Farliga jobb

Kamp för ersättning

Den medicinska hjälpen fungerade bra, men kampen mot försäkringsbolagen var jobbig.

– Shell tog aldrig på sig ansvaret . De pengar som fanns att hämta fanns hos försäkringsbolaget AFA. Och jag fick veta att jag skulle få tillräckligt för att leva ett fullgott liv. Men när man fyllt 40 år är det inte mycket man får ut.

Per-Bertil försökte få facket att hjälpa till, men man kunde inte göra något. Till slut anlitande han en advokat.

– Jag har fått ut pengar, men inte så mycket som jag borde. Det är bara att acceptera.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Farliga jobb

Mer i ämnet