Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Viktor Bendroth från Malmö som lockades till att jobba i Krokom av erbjudandet med gratis fiskekort. Foto: Jakob Wesslund, SVT

Fiske lockade sjuksköterskan Victor till Krokom

Uppdaterad
Publicerad

Fiskekort, vacker natur med närhet till fjällen, gratis boende samt hunddagis. Så löd Krokom kommuns erbjudande till sjuksköterskor när man skulle rekrytera inför sommaren. Satsningen har gett resultat och flera nya sköterskor har flyttat till kommunen för att jobba.

Idén var att marknadsföra kommunens natur och friluftsliv för att locka sjuksköterskor från andra delar av landet.

– Vi har inte möjlighet att konkurera med jättehöga löner som man har gjort på andra håll i landet. I stället ville vi lyfta fram vad som skulle vara intressant för den friluftsintresserade i Krokom, säger Marie Hermansson, verksamhetschef för Bistånd, Hälsa och Sjukvård i Krokoms kommun.

Tidigare år har det varit svårt rekrytera tillräckligt med arbetskraft. Men i och med projektet har man detta år rekryterat fyra sköterskor, varav tre kommer från södra Sverige.

– Med tanke på hur svårt det brukar vara att rekrytera sjuksköterskor och med tanke på pandemin tycker jag att det har gått över förväntan bra, säger Hermansson.

Lockades av fiske

För Viktor Bendroth, som i vanliga fall jobbar som sjuksköterska i Malmö, var det fiskemöjligheter som fick honom att flytta upp.

– Det var en kompis som tipsade mig om en annons i tidningen och trodde att det här kunde passa mig och hon har inte fel. Allt har fungerat jättebra och jag kan kombinera både mitt intresse och jobbet, säger Viktor Bendroth.

Skulle du komma tillbaka till Krokom ifall du får ett liknande erbjudande nästa år?

– Jag skulle absolut överväga det. Ett sånt här bra erbjudande tackar man inte nej till.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer