Arkivbild fiskodling i Vattviken, Hoverberg Foto: Björn B Schäfer/SVT

Fiskodling anmäls för miljöbrott – har släppt ut för mycket fosfor

Publicerad

Vattvikens Fisk AB, i Hoverberg har polisanmälts för misstänkt brott mot miljöbalken. Det är länsstyrelsen som anmält bolaget.

Det hela handlar om hur mycket fosfor som får släppas ut i Storsjön från fiskodlingen. Enligt gällande miljötillstånd får inte halten fosfor överstiga 7 mikrogram per liter vatten i årsmedelvärde på tre år.

Provtagningar som bolaget själv har gjort visar att halten ligger på 8,2 mikrogram fosfor per liter vatten, vilket strider mot tillståndet.

– Vi menar att utsläppen av fosfor måste komma från fler ställen än fiskodlingen, säger Iivari Valli, vd på Vattvikens Fisk till SVT Jämtland.

Utreds för ytterligare brott

Fiskodlingen i Hoverberg startades i stor skala 2014 av bolaget Wangensten och 2017 åtalsanmäldes bolaget för att stora mängder fisk hade smitit från odlingen ut i Storsjön. Åklagare Märta Warg leder utredningen.

– Misstankarna kvarstår och utredningen pågår fortfarande, säger Märta Warg till SVT Jämtland.

Vattvikens Fisk AB köpte fiskodlingen av Wangensten sommaren 2018.

Konsekvenser av för höga fosforhalter

Vattenkvalitén och livsvillkoren för vattenlevande organismer förändras när fosforhalten ökar. Den biologiska mångfalden kan störas och det kan leda till att en del arter slås ut.

Vid höga halter av näringsämnen i kombination med höga vattentemperaturer kan risken för algblomning och syrebrist öka.

Källa: Länsstyrelsen i Jämtlands län

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.