Rekordmånga turister har åkt Vildmarksvägen i sommar. Foto: Eva Danielsson, SVT

Så blev campingsommaren – fjällen lockar och Östersund tappar

Uppdaterad
Publicerad

Coronapandemin har tvingat fram nya rörelsemönster bland semestrande svenskar denna sommar. Friluftsliv och camping har fått ett uppsving och där har Jämtlands län kunnat locka många turister. Men det är främst de västra delarna av länet, fjällen, som lockat mest.

Platser som Flatruet och Vildmarksvägen över Stekenjokk har i sommar haft ett stadigt flöde av husbilar, motorcyklar och husvagnar. Bortfallet av de norska turisterna tycks till stor del ha uppvägts av ovanligt många svenskar, vilket gjort att de campingplatser som finns i fjällvärlden har haft mer eller mindre fullbelagt under sommaren.

– Vi kunde inte föreställa oss vilka mängder som skulle komma, säger Erika Edfors som jobbar på Jormvattnets fiskecamp.

Bortfall av norska turister

Strömsund och Vilhelmina mäter trafikflödet över Vildmarksvägen och Stekenjokk. Normalt sett passerar omkring 29 000 fordon under den öppna perioden mellan 6:e juni och 15 oktober, men denna sommar har redan över 38 000 fordon passerat.

Men det finns också tydliga förlorare i länet. Östersunds camping har haft en ovanligt dålig beläggning i sommar, vilket till stor del går härleda till bortfallet av de norska turisterna.

– Ja, det är norrmännen som saknas, men vi har även haft färre tyskar och holländare. Totalt sett har vi tappat 75 procent gästnätter i år mot normalt, säger Joakim Ohlzon på Östersunds camping.

Rekordmånga turister har åkt Vildmarksvägen i sommar och campingplatser i fjällen har haft mer eller mindre fullbelagt. Foto: Eva Danielsson, SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Jämtlands län

Mer i ämnet