Foto: SVT

Jättelavin gick på Ansätten i Offerdal

Uppdaterad
Publicerad

En stor lavin utlöstes av skoteråkare under lördagseftermiddagen på fjället Ansätten i Krokoms kommun. Sökinsatsen har nu avslutats och ingen person tycks ha dragits med i lavinen.

– Det är en lavin som ska ha gått 15.28 och vi har fått in det 17.32 till oss, berättar David Levy som är befäl på polisens regionledningscentral.

En person som var på plats när lavinen utlöstes, ringde senare in larmet.

Laviner i Jämtland och Härjedalen

– Det är en stor lavin, 400-500 meter bred och den föll cirka 500 meter enligt de uppgifter vi har. Så vi har givetvis skickat de resurser vi har för att försäkra oss om att ingen är begravd i den, säger Levy.

Stor insats

15-16 fjällräddare kallades in, liksom både polisiära och privata lavinhundar. Helikopter flög upp från Östersund. Det finns inga indikationer på att någon skulle ha dragits med, men man vill försäkra sig – även om det är ”svårräddat” när man startar två timmar efter, som David Levy uttrycker det.

– Det är andra gången idag vi fått en en lavin långt efter att den skett. Vill gärna att folk larmar direkt när den går, säger han.

Söker med belysning

– Vår utmaning är ljuset, vi har försökt få dit någon typ av belysning och lyckats ganska bra med det.

I mörkret är sökhundarna särskilt viktiga, och man fortsätter arbeta tills fjällräddarna är nöjda, säger Levy. Det hålls också förhör med personer för att få koll på situationen.

En stund senare pratar SVT med insatsledaren Callis Blom på Åre räddningstjänst, som bistått med belysning. Han berättar att eftersöket nu är återkallat och personalen på väg hem, och skickar med en vädjan och varning:

– Det är extremt, extremt lavinfarligt nu – folk ska undvika att vara på de platserna, de ska inte vara alls i sluttnignarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Laviner i Jämtland och Härjedalen

Mer i ämnet