Landshövdingen har skickat en skrivelse till Luftfartsverket

Fjärrstyrd flygplats – Länsstyrelsen vill veta riskerna

Uppdaterad
Publicerad

Efter luftfartsverkets planer på att införa fjärrstyrning av flygplatsen i Östersund har Länsstyrelsen i Jämtland begärt möte med Luftfartsverket för att diskutera säkerhetsriskerna.

Vi har tidigare berättat om Luftfartsverkets planer på att införa fjärrstyrning av fem flygplatser i landet, bland annat i Östersund. Det skulle innebära att Åre Östersund Airport skulle styras på distans från Stockholm. 

”Vi har ett ansvar”

Den 11 april skickade Länsstyrelsen i Jämtland in en skrivelse till Luftfartsverket och begärde en träff.

Fjärrstyrd flygledning

– Vi vill få en inblick i hur de resonerat och hur man skulle hantera systemet om det skulle inträffa en hackerattack eller störning av systemet, säger Staffan Edler som är försvarsdirektör på länsstyrelsen.

Länsstyrelsen har ett ansvar när det gäller krisberedskap och de ska bland annat jobba med risker och sårbarhetsanalyser i samhället. Det är också en av de stora anledningar till att de vill diskutera frågan.

– Vi vill ta upp vilka risker som finns och hur pass sårbart ett sånt här system är. Det kanske tillexempel kräver övning och utbildning, säger Staffan Edler, försvarsdirektör på länsstyrelsen.

Vill samla information

Staffan Edler har själv ingen uppfattning över förslaget utan anser att det är en fråga som de måste samla mer information kring.

– Om man inte är kunnig inom området är det klart att man kan se flera risker, men det är precis den här frågan vi vill reda ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fjärrstyrd flygledning

Mer i ämnet