Fler elevföreningar ser dagens ljus

Publicerad

Allt fler demokratiska föreningar dyker nu upp på Wargentinskolan. Vi har träffat två elever som precis startat upp varsin förening.

I går var det startskottet för vårens stora demokratiprojekt på Wargentinskolan. Ett av målen är att fler elever ska vilja starta och engagera sig i föreningar eller klubbar. Men redan nu finns några som påbörjat det arbetet. Jill Hedlund har till exempel startat en debattklubb.

– Jag ville ha något att göra och jag har alltid varit politiskt intresserad, intresserad av samhällsfrågor. Men jag kände att det inte fanns ett neutralt forum att diskutera sådana saker i så då tog jag saken i egna händer, säger hon.

Intresset har varit stort, många vill prata om politik. Men även Elise Johansson nystartade kulturklubb lockar många. Det är en klubb för elever med olika etnisk bakgrund.

– Tanken är att minska klyftan som jag märkt finns mellan de elever som är födda här och de som har flyttat hit.

En elevkår har startat

Samtidigt har också Wargentinskolan nu för första gången fått en elevkår. Simon Sätherberg är vice ordförande och han berättar att de i nuläget har 400 medlemmar.

– Vi kommer att öka successivt och jag hoppas att de flesta i hela skolan vill vara med oss sedan, säger han.

Simon Sätherberg, vice ordförande för elevkåren. Foto: SVT

Elevkåren kommer jobba aktivt för att hjälpa elever som vill starta upp nya demokratiska föreningar.

– Vi jobbar ju aktivt för att skapa ett demokratiskt föreningsklimat på skolan, säger han.

Sveriges elevkårer kan fungera som en paraplyorganisation för andra föreningar att lägga sig under. 

– Och då hjälper vi till med det organisatoriska arbetet och det demokratiska arbetet för att det ska bli lättare att starta en demokratisk förening på Wargentinskolan. För det behövs verkligen fler demokratiska föreningar på skolan, säger Simon Sätherberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.