Det är ödsligt på en hel del arbetsplatser runt om i länet. Under första kvartalet 2021 jobbade nästan var tredje länsbo hemifrån. Foto: Christine Olsson/TT

Var tredje arbetande länsbo i Jämtlands län jobbar hemifrån

Publicerad

Fler och fler länsbor har flyttat hem sin arbetsplats och ju längre tid pandemin pågår desto fler blir det som sköter jobbet från hemmet. Antalet har ökat från en av fem, till en av tre på mindre än ett år.

Coronapandemin har påverkat oss på så många sätt – en av de tydliga förändringarna är att många arbetsplatser flyttat in i hemmet. Vi möts online istället för i konferensrum och när vi möts i videokonferenser ser många av oss kollegornas porslinshyllor eller klädkammare i bakgrunden.

Antalet hemarbetare fortsätter öka

Sedan coronapandemin har antalet som arbetar hemifrån ökat successivt och trots att allt fler svenskar fått vaccin ökar fortfarande antalet som arbetar hemifrån.

Coronaviruset i Jämtlands län

Under första kvartalet 2021 arbetade nästan var tredje länsbo hemifrån. I SCB:s undersökning var det 32,1 procent av den arbetande befolkningen. Siffran har stigit under pandemin: Tredje kvartalet 2020 – alltså under sommaren och tidig höst förra året – var det knappt var femte arbetande i Jämtlands län som hade sin arbetsplats i hemmet.

Men 32 procent är långt i från någon topplacering, i Stockholms län jobbade drygt 56 procent från hemmet och sett över hela riket var det 42 procent.

Bara var tionde i hotell- och restaurangbranschen

Störst andel hemarbetande finns inom informations och kommunikation, finansiell verksamhet och företagstjänster, inom den offentliga förvaltningen och i utbildningssektorn. Lägst andel hemarbetande ses i hotell- och restaurangbranschen och inom vård och omsorg. Där arbetade 10,8 respektive 18,6 procent hemifrån.

Pärra Blixt i Östersund är en av dem som jobbat hemifrån mycket sedan pandemin startade. Så här lät det när han skulle summera ”Ett ovanligt år”:

Så här gick undersökningen till:

Sedan pandemin började har en fråga om att jobba hemma lagts till Arbetskraftsundersökningen som SCB gör. Frågan: Just nu är det många som jobbar hemifrån på grund av coronapandemin. Under vecka xx arbetade du hemma (helt eller delvis) på grund av corona? Har funnits med i undersökningen sedan maj 2020.

Svarsalternativen är:

1 Ja, mer än hälften av arbetsdagarna

2 Ja, ungefär hälften av arbetsdagarna

3 Ja, mindre än hälften av arbetsdagarna

4 Ja, jobbade hemma, men brukar göra det i vanliga fall också

5 Nej, arbetade inte hemma

Alla som arbetade något under referensveckan får frågan.

AKU är en urvalsundersökning, vilket innebär att tabellerna bygger på uppgifter som samlas in från ett slumpmässigt urval av befolkningen.

Källa:SCB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Jämtlands län

Mer i ämnet