Hör hur distansarbete påverkar oss och om Sara tror att distansarbete kan gynna vårt län i framtiden. Foto: SVT

Ny rapport om distansarbete under pandemin: ”Man var dåligt förberedd”

Uppdaterad
Publicerad

När coronapandemin slog till tvingades många, mer eller mindre över en natt, till distansarbete. I en ny rapport från The Remote Lab, som drivs av Godmorgon Östersund, har man tagit reda på hur arbetsgivare och medarbetare tycker det har fungerat att jobba på distans, samt hur man ser på distansarbete efter pandemin.

366 arbetsgivare i Jämtland och Västernorrland och mer än 1000 medarbetare i hela Sverige har svarat på en enkätstudie.

Rapporten visar att det är en tydlig skillnad på hur arbetsgivarna och medarbetarna ställer sig till fortsatt distansarbete efter pandemin.

– 71 procent av företagarna vill inte fortsätta arbeta på distans, men bland medarbetarna vill hela 96 procent fortsätta att arbeta mer eller mindre på distans även efter pandemin, säger Maria Svensson Wiklander på Godmorgon Östersund.

Svårt med snabb omställning

Rapporten visar också att många företag var dåligt förberedda för distansarbete. Man organiserade till stor del arbetet som om medarbetaren varit på arbetsplatsen fysiskt, vilket många upplever funkat ganska dåligt.

– Man saknade till exempel bra it-verktyg, både hård- och mjukvara,  och man hade dåliga kunskaper kring vilket ansvar man har som arbetsgivare. Det har också funnits brister i ledarskapet på distans, berättar Maria Svensson Wiklander.

Hur ska vi jobba i framtiden?

96 procent av medarbetarna som svarat på enkätstudien är alltså positiva till fortsatt distansarbete i någon form. I klippet ovan kan du höra varför Maria Svensson Wiklander tror att distansarbete kommer bli allt vanligare i framtiden.

Har du jobbat hemma under pandemin? Hur har det varit – och hur ser du på distansarbete i framtiden?

Per Kjellin • Det är toppen att att jobba hemma hela tiden! Sedan april har jag jobbat hemma och det blir nog mycket längre. Jag är mer effektiv nu när jag jobbar hemma. Ingen bränslekostnad och det är bra för miljön. Det fungerar toppen med videomöten på Skype och Teams.Jag vill fortsätta jobba hemma efter pandemin är slut.

Korpen • Fördelar för alla! Trist med avundsjuka kollegor och chef som inte "tror" att coronapandemin är så farlig.

Birgitta • På mitt halvtidsarbete jobbade jag hemifrån dagligen fr o m påskveckan. Efter sommarsemestern jobbade jag åter på arbetsplatsen, men jobbar nu hemifrån igen. Jag träffar endast ett fåtal personer på mitt jobb, och vi sitter inte tätt. Det har funkat väldigt bra med hemifrånarbete, det kan bli effektivt. Och det gör ju inte så mycket om man inte har hunnit tvätta håret om man t ex inte ska vara med på en videokonferens den dagen. Det kommer nog att bli mer distansarbete överlag i framtiden. Ur hälsosynpunkt kan ju det också bidra till att man hindrar vanliga förkylnings- och magsjukevirus att sprida sig till andra,

Sten • Vi som inte längre har något jobb får mycket svårare att få ett nytt när alla jobbar på distans. Har tidigare precis som en annan skribent jobbat på en stor statlig myndighet . När man var ny på jobbet var det A och O att ha kollegor att fråga.

Björn • Jag har arbetat hemma på sedan påskhelgen. Arbetar på en stor statlig myndighet. Mkt av mitt jobb sköttes via datorn och distansmöten redan innan pandemin. Sedan påsken ska vi bara ha max 30% bemanning på kontoret och alla uppmuntras arbeta hemifrån (på min enhet). Jag tycker det har fungerat väldigt bra och har kunnat utföra min arbetsuppgifter utan problem. En del pratar om det osociala med hemmajobb, men det går ju vara social i webbmöten och samarbeten också. Enda problemet är ergonomin, men för att avlasta ryggen jag valt att stå mkt och och det fungerar bättre än en Ikeastol.

Jag hoppas fortsätta kunna arbeta på distans även efter pandemin. Min vardag har blivit mkt enklare och mitt arbete effektivare.

Maja • Det har varit bra för mig att jobba hemifrån. Ser inga nackdelar allas faktiskt. Skönt att slippa schemalagda fikaraster, dyr lunchmat som man ska kasta i sig, och skönt att slippa att höra allt skvaller. Nu rår man sig själv. Hoppas detta med distansarbete blir kvar. Man skulle kunna spara in på så mycket för både individen och samhället.

JW • Vi hade skarpa riktlinjer emot att jobba på distans före pandemin, det sågs med onda ögon på de personer som vågade göra detta, dock inte av min närmaste chef för att förtydliga. Nu har alla som kan jobba hemifrån beordrats att göra så för att underlätta tillvaron för de som inte kan på grund av tjänsterollen. Jag tycker vi i min grupp har löst det mycket bra, arbetet flyter faktiskt på lättare och smidigare samt att alla medarbetare är måna om att vara närvarande och lätta att kontakta. Vi har veckofika ihop och varannanveckafika med andra grupperingar runtomkring vår för att inte missa varandra. När pandemin är över hoppas jag att jag kan fortsätta arbeta på distans del av veckan, efter hur min kalender ser ut. Dock vill jag inte jobba distans på heltid, den ensamma känslan av att inte träffa riktiga människor visar på vilket socialt djur jag ändå är. ;)
Det vi just nu jobbar med att förändra på mitt jobb är att tillåtas ta möten utan skärm, att man ska kunna gå ut och ta en långpromenad under ett längre möten. Att vi ska jobba oss ifrån att binda fast mötesdeltagarna vid skärmar vid varje möte.

Annika • Jobbade emellanåt på distans redan före pandemin men mycket mer nu. Tycker det är väldigt bra. Skönt att kunna koncentrera sig och få jobba i lugn och ro. Får mycket mer gjort än på jobbet och känner mig därmed mindre stressad. Skönt också att slippa restid till och från jobbet och lättare att ta sig ut på en promenad på lunchen. Lite problematiskt dock med nya kollegor eftersom jag inte lär känna dem. Vet en del arbetsplatser som infört kaffepaus på distans, tror det är bra men tyvärr är min arbetsplats inte mogen för det steget.

Susanna S • Jag har jobbat på distans även före pandemin, med frihet och flexibilitet som verkligen är bra för kreativitet, problemlösning och produktivitet för mig. Det ger möjlighet att arbeta i en mindre stad åt företag i andra delar av landet. Att kunna alternera fritt mellan hemmakontor, co-workplace, kafé och bibliotek skulle många må bra av. Gillar det nya begreppet windowed work, fönsterjobb. Allt under förutsättning att man klarar att ta eget ansvar med starkt förtroende fr chef.

Erika • Tycker det har varit både bra och dåligt. Mindre tid som ska läggas på att ta sig till och från jobb vilket ger mer tid med familjen och tex träning. Men brist på sociala kontakter och event blir påfrestande för den mentala hälsan på sikt. Och att också försöka arbeta medan man har barn och man hemma kan vara stressande då gränserna för vad som är arbete och fritid suddas ut. Bor man trångt som vi är det inte fördelaktigt att man inte kan stänga in sig och fokusera. Tror inte kontoret kommer att dö ut utan att det behövs vissa dagar i veckan för att få struktur, engagemang, gemenskap, motivation och arbetsglädje tillsammans med chef och kollegor. Allt kan inte ersättas med teams/zoom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Jämtlands län

Mer i ämnet