Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det kan bli byggsanktionsavgifter på strax över 5 000 kronor.” Det säger Andreas Sundelin, byggnadsinspektör på Krokoms kommun. Allt fler har missat att föranmäla till kommunen när de ska installera eldstäder i sina bostäder. Foto: SVT

Fler ”svartbygger” eldstäder i Krokoms kommun

Uppdaterad
Publicerad

I Krokoms kommun är det fler som bygger olika former av eldstäder i sina bostäder. Och i takt med byggandet har antalet straffavgifter för svartbyggda eldstäder ökat.

Upp emot 5 250 kronor kan den som installerar någon form av eldstad i sitt hem i Krokom få betala för sin ivrighet om man inte anmält sina planer till byggnadskontoret.

– Den vanligaste ursäkten jag får höra är att man trott att man ska anmäla sin installation först efter att man installerat sin eldstad, säger Andreas Sundelin, byggnadsinspektör på Krokoms kommun.

Det senaste året har ökningen av dessa straffavgifter ökat, skriver Krokoms kommun i ett pressmeddelande. Anledningen menar man är att fler vill ha en värmekälla som inte tillför något på elräkningen, nu efter att elpriserna ökat.

Hör mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.