”Vi ser fler yngre och kvinnor bland de hemlösa”, säger socialchef Helén Eurenius. Foto: SVT

Fler unga och kvinnor blir hemlösa

Uppdaterad
Publicerad

Socialtjänsten i Östersund vet att antalet hemlösa ökar. En ny grupp är de som ses som trångbodda.

– Vi ser yngre hemlösa med en annan typ av missbruk. Det är mer ett blandmissbruk idag. Det är mer narkotika med i bilden. Vi vet inte varför fler kvinnor blir hemlösa, men så ser det ut i hela landet, säger socialchefen Helén Eurenius.

Räknas trångbodda som hemlösa – de har ju tak över huvudet?

Det är ingen långsiktig lösning att bo många personer i en lägenhet, att kanske flytta in till någon. Efter ett tag så blir det slitsamt och de söker hjälp här, säger Helén Eurenius.

Östersunds kommun erbjuder akutboende

Kommunen har ett akutboende där man kan sova, men man ska vara ute på morgonen. Kommunen har även olika trappstegsboende med stöd. Skogsgläntan där det bor äldre missbrukare som levt länge med problem och Björkebo där det bor något yngre missbrukare som ofta haft en ordnat liv tidigare.

Hemlös är man om man helt saknar boende, bor i något av kommunens slussboenden, vistas på institution eller sitter i fängelse. För tillfället står cirka 18 personer i Östersund helt utan tak över huvudet.

– Men vi ser att vi har kö till våra olika boendelösningar. Vi ser ändå att det fungerar bra här i Östersund, säger Helén Eurenius.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.