Vi har kö utanför Värmestugan, säger diakon Lena Tågestedt. Foto: SVT

Allt fler hemlösa i Östersund – Patrik ska sova i bilen

Uppdaterad
Publicerad

Det blir allt fler hemlösa i landet. I Östersunds kommun saknar cirka 180 personer en fast bostad. Många kommer till Värmestugan på Kyrkgatan.

Patrik Dahlsten äter snabbt. Det är spagetti och köttfärssås i dag. Han visar att han fått en varm jacka och byxor. Det behövs nu när kylan är här. Patrik upplever att han felaktigt blivit av med sitt hyreskontrakt.

Vill hålla sig fräsch

– Jag är hemlös nu. Det har jag varit förr. Jag kommer till Värmestugan varje dag och duschar och tvättar kläder. Ibland orkar man inte och det är kö, men jag försöker hålla mig fräsch, säger Patrik.

Patrik tar en kopp kaffe och pratar med några vid bordet. Han berättar att han tycker det är pinsamt att dra på stan. Folk undrar vad man gör, säger han.

– På Värmestugan kan jag hålla mig undan.

Ska sova i bilen

I natt sov Patrik hos en vän, annars är det trappuppgångar som gäller. Men han har köpt en bil.

– Den ska jag sova i och ha som förråd till mina kläder och hygienartiklar, säger han. Det går inte att dra runt på allt.

Lena Tågefeldt är diakon på Värmestugan. Hon ser hur de hemlösa blir fler och hur de sliter med att hitta någonstans att sova.

– Det kommer cirka 40 personer hit varje dag säger hon. För ett år sedan var det kring 30-35.

Fler besöker Värmestugan

Det är svenska kyrkan som driver Värmestugan med två anställda. Östersunds kommun ger ett bidrag på 400 000 kronor per år.

– Det är kö utanför när vi öppnar och tvätt maskinerna går hela dagarna. Vi skulle vilja ha helgöppet, men det har vi inte resurser till, säger Lena Tågefeldt.

Hemlös är man om man helt saknar boende, bor i något av kommunens slussboenden, vistas på institution eller sitter i fängelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.