Soluppgång vid branden i Pålgård, tagen under onsdagsmorgonen. Foto: Jakob Eiserman

Flera bränder under eftersläckning – men fortfarande storbrand i Härjedalen

Uppdaterad
Publicerad
Mellan 500 och 700 personer jobbar med släckningsarbetet under onsdagskvällen i Jämtlands län. Här är de senaste uppdateringarna om läget med skogsbränderna.

Härjedalen:

På onsdagskvällen pågick den allra största branden i Härjedalen för fullt, söder om Sveg, vid Fågelsjö-Lillåsen. Det italienska brandplanet arbetade med att bomba vatten på branden. Piloten ska enligt P4 Jämtland ha uppgett att det kommer att ta väldigt lång tid att bekämpa elden, som omfattar cirka 3 500 hektar.

Skyddsavbränning har genomförts på onsdagen runt radiomasten på Brickan utanför Sveg, samma sak har gjorts även vid byn Olingsjövallen för att skydda byggnader.

Fritidshus har förstörts i branden, men antalet är oklart. Flera mindre bränder pågår runt Storbrättan, Härjedalen. Där är tre helikoptrar på plats. Branden i Hedeviken är släckt och efterbevakas.

Bränderna vid Vemdalshammaren och Skalet har släckts och lämnats för efterbevakning.

Ragunda:

Pålgårdbranden är inringad och det finns gott om resurser för bekämpningen, men branden är inte under kontroll än.

Bräcke:

Äxingmyrskullen i Gällå brinner på en yta av 500 gånger 900 meter, enligt P4 Jämtlands uppdatering från räddningstjänsten. En sjö ska förhoppningsvis stoppa eldens framfart vidare, men läget är inte stabilt i övrigt.

På Hanåsen, Gällö, upptäcktes en brand under onsdagen, troligtvis orsakad av åskväder.

Berg:

Stor-Tävjeåsen brinner på en yta om cirka 1 600 hektar, och bekämpas av fjällräddare, bandvagn och fyrhjulingar. Helikopter har varit på plats också.

En brand vid Näset är under eftersläckning och bevakning.

Östersund:

I Aspnäset, norr om Häggenås, utbröt brand under onsdagen, troligen i samband med åska. Den ska vara släckt, rapporterar P4 Jämtland.

LÄS MER: Senaste uppdateringarna om brandläget – P4 Jämtland

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbränder i Jämtlands län 2018

Mer i ämnet