Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Per-Olov Wikberg från Fjällsäkerhetsrådet berätta om lavinfaran i de svenska fjällen. Visa alla (2)
Visa alla (2)

Över 500 laviner i svenska fjällen i vinter

Uppdaterad
Publicerad

Hittills den här vintern har mer än 500 laviner registrerats i de svenska fjällen. Minst 15 tillbud har också inträffat med skidåkare och skoterförare.

Det är Naturvårdsverket som går ut med uppgifterna om antalet laviner. Och hittills den här säsongen, fram till 15 december, har alltså mer än 500 laviner registrerats. Drygt 100 av dom hade utlösts i samband med lavinbekämpning i Åre och Abisko. Det vill säga att personal på plats gör en kontrollerad sprängning.

Samtidigt är siffran med stor sannolikhet betydligt större eftersom dokumentationen inte sker överallt. Drygt 20 procent av fjällområdet täcks av Naturvårdsverkets observationer.

Hittills har också minst 15 tillbud inträffat varav tio med skidåkare och fem med skoteråkare. Ingen av dom har haft dödlig utgång men under de senaste fem vintersäsongerna har tio svenskar omkommit i lavinolyckor. Två av dom har varit skoterrelaterade.

Högsäsong lockar fler ut i terräng

Nu börjar högsäsongen i fjällen och det innebär också att fler människor kommer att bege sig ut utanför pisterna. Detta samtidigt som trenden att bege sig i orörd terräng ökat. Både skidåkare och skoterförare vill gärna åka utanför leder och pister.

Naturvårdsverket uppmanar därför till att ha särskild koll på just lavinfaran.

– Aktuell lavininformation och grundläggande kunskap om lavinsäkerhet är en viktig del av säkra fjällvistelser. Information om lavinfara riktar sig normalt till dem som planerar åkning i lavinterräng. Vi vet samtidigt att även människor som normalt inte rör sig i sådan terräng kan ha frågor om lavinsäkerhet.

– Därför riktar vi också råd till dem. Undvik alltid brant terräng, 25 graders lutning eller mer. I markerade nedfarter i skidanläggningarna och utmed markerade fjälleder är det i regel alltid säkert att åka, säger Per-Olov Wikberg, fjällsäkerhetssamordnare vid Naturvårdsverket.

Sedan några år tillbaka publicerar Naturvårdsverket dagligen lavinprognoser från sex välbesökta fjällområden i landet.

Från Abisko i norr till Härjedalsfjällen i söder.

Prognoserna bygger på väderinformation från SMHI och från observationer på plats.

Prognoserna är en rekommendation.

Du ansvarar alltid själv för hur stora risker du utsätter dig för.

Sidan heter lavinprognoser.se

Källa: Naturvårdsverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer