En lavinhund fick leta igenom snömassorna i Tänndalen. Bilden har inget med dagens laviner att göra. Foto: TT/arkiv.

Flera laviner utlösta i Tänndalen – polisen ryter ifrån: ”Ring oss direkt”

Uppdaterad
Publicerad

Tre män utlöste en lavin på Hamrafjäll i Tänndalen i Härjedalen. Men det dröjde två timmar innan polis fick kännedom om lavinen. Nu ryter polisen ifrån och kräver skärpning.
– Ring oss direkt, säger RLC-befälet Maria Lindgren.

Under dagen befann sin tre män i 30-45 årsåldern på Hamrafjäll i Härjedalen. Männen utlöste en lavin, men skadades inte. Sällskapet såg inte heller någon annan i närheten.

Männen valde att ringa till Naturvårdsverkets lavinprognos för att berätta vad som skett. Sedan gick de ner från fjället och larmade fjällräddare från en butik. Fjällräddare sa åt männen att larma polis – men då hade det redan gått två timmar sedan lavinen utlösts.

– Det är inte alls bra att det tar sådan tid innan vi får veta, säger Maria Lindgren.

När polis fick kännedom om lavinen skickades omedelbart fyra fjällräddare till platsen för att säkerställa att ingen annan person dragits med. Fjällräddarna hittade totalt tre laviner i området – två färska och en äldre.

Lavinhund fick söka igenom tre laviner

Lavinerna undersöktes med hjälp av lavinhund och transivers, men ingen person hittades i snömassorna.

– Det händer relativt ofta att personer utlöser laviner utan att larma oss. Även om man inte ser någon annan i området så kan det ju faktiskt vara någon där. Därför skickar vi oftast dit personer för att dubbelkolla.

Vad ska man göra om man utlöser en lavin?

– Ring oss direkt. Är någon skadad så ringer man såklart 112, säger RLC-befälet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fjällsäkerhet

Mer i ämnet