Visa alla (4)

Markus drogs med i en lavin: ”Tänkte att någon av oss skulle stryka med”

Publicerad

Markus Nordin och fem av hans vänner körde skoter vid Gitsfjället i helgen – då en av dem plötsligt utlöste en lavin. Två av dem drogs med och kämpade för sitt liv i snömassorna.
– Det är som en tsunami, på några sekunder var vi i en torktumlare av snö, säger han.

Det var i lördags som olyckan var framme. Markus Nordin från Sundsvall och fem vänner till honom från Sollefteå var i Västerbotten för att köra friåkning.

En i gänget utlöste en lavin, samtidigt som de fem andra stod en bit bort och snackade.

– Jag började springa, men lavinen kom emot oss i en våldsam hastighet. Jag blev sparkad i ryggen av lavinkanten. Det var som att få ett lass grus över sig. Lavinens lår bort all luft i snön, det blir så packat, säger Markus Nordin när SVT träffar honom.

Vad tänkte du när du var i lavinen?

– När jag snurrade runt tänkte jag att nu kan någon stryka med. Jag försökte spreta på mig så mycket som möjligt och försökte röra mig mot ljuset. Det är riktigt läskigt.

”Förstår efteråt hur nära det var”

– Det är först efteråt man förstår man hur nära det var. Adrenalinet pumpade hårt när vi ringde fjällräddningen.

När lavinen stannat hade Markus flyttas omkring 40 meter. Han hade tur och hamnade högt upp i snön.

– Jag kunde gräva loss mig själv. Allt gick så fort. Jag trodde att någon av oss skulle styrka med. Man förstår inte allvaret innan man har varit med om en lavin, säger han.

Kompisen satt fast till midjan och fick hjälp av övriga att ta sig loss.

Markus och övriga i gänget visste att det varnades för laviner i området, dessutom såg de spår från någon som utlösts tidigare. Men varningarna trotsades.

Kommer vara försiktigare i framtiden: ”Går så fort”

– Jag tror det är många som inte förstår allvaret. Jag väljer att berätta om det här nu för att fler ska öppna ögonen. Det går så fort. Vi hade tur som klarade oss därifrån.

Lavinen som gick var omkring 150 meter bred.

Vad fick du för skador?

– Jag fick törnar här och där, men klarade mig riktigt bra med tanke på vad som kunde ha hänt. Lavinen blev bara bredare och större hela tiden.

– Det gick en lavin, omkring 200 meter lång och 400 meter bred, och skoterförare drogs med. Vi tog beslut om fjällräddning och skickade dit fjällräddare och lavinhund som sökte av området. Tre skotrar grävdes fram, men ingen person blev kvar i massorna, säger Peder Jonsson, polisens presstalesperson hos region Nord.

Gänget kommer att vara betydligt försiktigare i framtiden.

– Man måste kolla upp om det är säkert. Fråga någon som vet, googla. Jag kommer att vara betydligt mer förberedd nästa gång. Och alla måste ha lavinutrustning med sig, säger Markus Nordin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fjällsäkerhet

Mer i ämnet