Skoterförsäljare: ”Nästan alla underskattar riskerna”

Publicerad

Flera lavinolyckor med skotrar har inträffat i norra Sverige i januari. Men intresset för lavinutbildning och säkerhetsutrustning är ändå litet, menar en återförsäljare i Sundsvall.

– Det är tragiskt när det händer olyckor men det går ju att förbereda sig, menar Emil Molander som driver ett familjeföretag i Sundsvall.

De säljer mycket lössnöskotrar, som är den typ av skoter som har störst motor, störst matta och tar sig högt upp i backar.

– Det är ju där det är roligast att åka, konstaterar han.

Få köper lavinutrustning

I butiken säljer de drygt 150 nya skotrar per år, men endast runt två procent av köparna skaffar lavinutrustning, säger Emil som menar att riskerna med laviner underskattas.

– Det gör alla skoteråkare. Eller i alla fall många av dem.

Erbjuder säkerhetskurser

Många butiker som säljer skotrar erbjuder sina kunder lavinkurser någon gång per år. Så även butiken i Sundsvall. Men intresset har varit svalt, hitills.

– Jag tror att det beror på okunskap. Men har man varit med om något själv eller hör talas om någon vän som drabbas så blir det som en väckarklocka.

Viktigt med spade

Han säger att han själv underskattat riskerna, men numera alltid har spade och transceiver på sig. Det finns även annan utrustning att lägga till. Prislappen ligger runt 3000 kronor för ett paket. En liten summa kan tyckas, om man jämför med själva skotern som i nyskick betingar ett värde av drygt 100 000 kronor.

– Vi informerar ofta om utrustningen. Man borde ha råd, men det blir kanske tillbehör i stället för säkerhet.

LAVINPROGNOSER

Visa

lavinprognoser.se finns nationella lavinprognoser från Naturvårdsverket. Där finns dagliga bedömningar av lavinfaran i svenska fjällen. En lavinprognos bygger på två delar, en nulägesbedömning av snötäcket och en väderprognos. (källa: Naturvårdsverket)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fjällsäkerhet

Mer i ämnet