Räk från en skogsbrand i Ragunda kommun syns från vridläktaren vid Döda fallet. Foto: SVT

Fortsatt arbete för brandförsvaret under lördagen

Uppdaterad
Publicerad

Det regn som fallit mot slutet av veckan har inte räckt till. Larmen om skogsbränder i länet fortsätter att komma från olika håll i länet.

Under fredagskvällen larmades räddningstjänsten till flera håll i länet, däribland i Lillhärdal, sjön Stor-Gässlingen vid Björsjö i Bräcke, och Sörböle, söder om Tandsbyn.

På lördagsmorgonen var det mesta under kontroll och släckt men räddningstjänsten var fortfarande ute vid Lillhärdal och på en ny brand vid Svarttjärneriset i Dödre.

Skapligt läge

– Just nu har vi bara två ärenden igång. Vi har en styrka på vardera plats och dessutom har markägare sin personal ute på båda bränderna som hjälper till. I övrigt är det lugnt just nu, sade Henrik Jönsson, inre befäl vid Jämtlands räddningsförbund, vid niotiden.

Är bränderna under kontroll?

– Ja, man kan väl kalla det vi gör nu för eftersläckning mer eller mindre. Läget på båda bränderna är i alla fall skapligt just nu.

Nya larm hela dagen

Vid 11-tiden kom även larm om en brand på ett hygge vid Grenås i Hammerdal. Elden ska vara ganska liten och omfatta ett 30x70 meter stort område. Enligt Jönsson har räddningstjänsten kontroll på branden. Läget vid de övriga bränder är detsamma som tidigare på morgonen.

Brandstyrkor har på eftermiddagen sökt efter ett röklarm i Strömsunds kommun utan att hitta något, men är nu på plats vid Vålön och släcker en brand där.

I Ragunda kommun syntes på kvällen stora rökpelare stiga från skogen i närheten av Döda fallet, och i Stugun brann det på Stuguberget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Torkan i Jämtland-Härjedalen 2018

Mer i ämnet