”Det har varit extremt”, säger räddningschef Lars Nyman. Foto: SVT

Rekordmånga larm i Jämtland efter åskan

Uppdaterad
Publicerad
De senaste dagarnas åskoväder och torka har medfört rekordmånga larm för räddningstjänsten i Jämtland. Mellan torsdag och lördag natt har ungefär 85 larm kommit in, varav flera varit skogsbränder och blixtnedslag. Arbetsbördan för räddningstjänsten har fyrdubblats de senaste dagarna

Räddningstjänsten meddelar på hemsida att i princip alla styrkor från förbundets 32 stationer varit involverade i räddningsarbetet under perioden. Normalt sett brukar ungefär sju larm komma in i snitt per dag, men de senaste dagarna har den siffran alltså fyrdubblats.

– Vi har en väldigt hård arbetsbelastning just nu, ungefär 80-100 personer är ute och jobbar på samma gång som mest, säger räddningsledaren Lars Nyman.

Räddningstjänsten har etablerat stabsläge på Trygghetens hus i Östersund för att bättre kunna hantera arbetsbelastningen.

”Måste vara ytterst försiktig”

Lars Nyman uppmanar allmänheten att först och främst tänka på det eldningsförbud som gäller.

– Nu måste man vara ytterst, ytterst försiktig. Av de prognoser vi har kan läget bli ännu värre till veckan, säger han.

Under måndagen kommer det att föras en dialog med länsstyrelsen om att utöka eldningsförbudet för att omfatta även grillar, grillplatser och stormkök. Räddningstjänsten uppmanar folk att vara försiktiga och undvika att elda.

Åska med blixtnedslag har orsakat en mängd bränder de senaste dagarna. Foto: SVT/Bengt Hællquist

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Torkan i Jämtland-Härjedalen 2018

Mer i ämnet