Räddningstjänsten har fått hjälp av helikoptrar som vattenbombar skogsbränder. Foto: Räddningstjänsten Jämtland

Skogsbränder härjar i Jämtland och Härjedalen – flera nya larm under söndagen

Uppdaterad
Publicerad

Det är fortsatt skarpt läge för räddningstjänsten i Jämtland. Under natten mot söndag har tre skogsbränder rasat i Ragunda kommun och räddningstjänsten har satt in helikoptrar för att bekämpa dem. Räddningsledaren uppmanar alla att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.

OBS! Denna artikel publicerades den 15 juli 2018.

Det brinner kraftigt i skog och mark i Ängra och Ljusdals kommun, i Gävleborgs län. Branden är på väg mot bebyggt område. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i berört området att vara vaksamma och följa P4 Jämtland för mer information.

– Om det blir utrymmning i området kommer vi att gå ut med ny information om det. Det kan bli så att det lugnar ner sig under natten och det tar ny fart i morgon.

– I det här skedet vill vi inte ha med någon utrymning för att skapa onödig oro, säger Thomas Fredriksson, stabschef och räddningschef i beredskap i Jämtland och Härjedalens län.

Se SVT:s direktsändning om skogsbränderna i Jämtlands, Gävleborgs och Dalarnas län i efterhand här. Cirka tio minuter in i sändningen hör du räddningschef Lars Nyman.

En av bränderna från gårdagen är inte långt från Bispgården, en annan i Stugun, medan den tredje härjar i Halån, nära Hammarstrand.

– De tre från igår är inringade, men det finns lite kritiskt läge på två av dem och vi kommer förmodligen behöva vattenbomba dem. Vi bör få upp en helikopter under förmiddagen, säger Sven-Erik Svensson, inre befäl vid räddningstjänsten, på söndag förmiddag.

Helikoptrar på plats

Vid 11.30 hade två helikoptrar anlänt och var i full färd med att vattenbomba elden. Räddningstjänsten meddelar dock att bränderna ännu inte är under kontroll. Branden nära Hammarstrand omfattar på eftermiddagen 1000 kvadratmeter.

Röken ligger tjock i skogen. Foto: Räddningstjänsten Jämtland

Dessutom kom larm in om en fjärde brand i närheten av Byn i vid Bispgården men räddningstjänsten har inte kunnat lokalisera någon sådan.

– Vi tar nya tag med helikoptrarna i morgon bitti, eftersom personalen måste vila. Vi har någon i luften, fortsätter Thomas Fredriksson.

Flera nya larm på eftermiddagen

Larmen fortsätter att komma in i hög takt. Runt halv två på söndag eftermiddag upptäckte brandflyg lågor på ett hygge några mil nordväst om Strömsund. Det är ytterligare en brand i den kommunen, samt tre nya i Härjedalens kommun vid Fågelsjö, Skalet och norr om Lillhärdal, rapporterar Monica Landin som är kommunikatör på Jämtlands räddningsförbund.

Pressat läge

Det ser med andra ord inte ut att lätta upp för räddningstjänsten, som räknat rekordmånga larm de senaste dagarna, under söndagen. I stort sett alla styrkor har varit engagerade.

– Vi har hjälp av hemvärnet, helikoptrar utifrån, och frivilliga. Fjällräddningen är också med på ett hörn, de är ju vana att klättra och vissa ställen är svårt att ta sig fram på, säger Monica Landin.

Flera av skogsbränderna i Jämtlands län är på svårtillgängliga ställen. Foto: Räddningstjänsten Jämtland

Vid halv åttatiden på söndag kväll pågår 15-17 bränder, varav flera inte är under kontroll, berättar räddningschef Lars Nyman. På ett ställe drog 20 meter höga lågor iväg genom skogen.

Lyckligtvis är de flesta små och lyckligtvis hotas inga andra byar just nu, resurserna räcker helt enkelt inte till. Just nu är 29 av 32 brandstationer i Jämtlands räddningsförbund ute.

– Det är ytterst påfrestande läge. Jag har jobbat i 40 år och aldrig varit i närheten av det här, säger Lars Nyman.

Brandröken syns på långt håll. Foto: Ingela Fredholm.
Torkan gör det räcker med en gnista för att marken ska antändas. Foto: Räddningstjänsten Jämtland
Foto: Räddningstjänsten Jämtland
Brandkåren får dra slang långt ut i skogen. Foto: Räddningstjänsten Jämtland

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbränder i Jämtlands län 2018

Mer i ämnet