Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Maria Könberg vid polisen i Jämtland känner till flera fall där unga hängts ut och kränkts på Instragram så att det resulterat i en polisanmälan. Foto: Fredrik Eliasson/SVT

Flicka från Åre hängdes ut – polisen utreder integritetsintrång: ”Man ska anmäla”

Uppdaterad
Publicerad

En flicka från Åre kommun har omnämnts på ett kränkande sätt på ett instagramkonto med hundratals följare under april månad. Kontots enda syfte är att sprida lösa rykten om ungdomar från Östersund och länet. Personen som ligger bakom inläggen håller sig anonym och det är i nuläget okänt för polisen vem det kan vara.

– Får man veta att man blivit utsatt ska man göra en anmälan. Ju fler anmälningar vi får desto bättre bild, säger Maria Könberg vid polisen.

Vem som helst kan gå in på Instagram och skriva vilka påståenden som helst till kontoinnehavaren som sedan publicerar det på appens funktion ”stories”. Personen eller de personer som ryktet handlar om taggas i inlägget och det blir synligt för alla som har en användare på appen.

Liknande så kallade exposekonton har figurerat på andra håll i landet, något som barnrättsorganisationen Ecpat slagit larm om.

Ryktena som sprids handlar ofta om sexuella handlingar som en person påstås ha utfört, vilken sexuell läggning någon ska ha eller kränkande beskrivningar av personers utseende.

Ett av dessa inlägg hängde ut en flicka från Åre kommun vilket resulterade i en polisanmälan om integritetsintrång. Polisen inleddde en förundersökning men den lades ner på begäran av flickan själv.

Se i videon ovan hur kontot ser ut – och hur polisen arbetar med den här typen av fall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.