Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med in i Fulufjällets nationalpark – och se vilken lösning man valt där för att möta behov från både friluftsliv och naturskydd. Foto: Marie Selander/SVT

Följ med in i Fulufjällets nationalpark som inspirerat Vålådalen

Uppdaterad
Publicerad

När nya bestämmelser nu ska införas i Vålådalens naturreservat då besökstrycket varit hårt och naturen skadats så har länsstyrelsen bland annat hämtat inspiration från Fulufjällets nationalpark i Dalarna.

I videon ovan kan du följa med in i Fulufjällets nationalpark och se vilken lösningen man valt där.

Fulufjällets nationalpark är indelad i fyra olika områden, zoner, med olika regler.

– Fulufjället var först ut med att zonera inte bara utifrån naturvärdena i området utan också utifrån friluftsvärdena, säger Ulrika Karlsson som ledde länsstyrelsen arbete med att ta fram förslag till nya bestämmelser för Vålådalens naturreservat.

Vålådalens naturreservat
Så här föreslår länsstyrelsen att zonerna i Vålådalens naturreservat ska bli. Det ljusa och största området är ”orörd zon”, det ljusblå området är ”lågaktiv zon” , de röda områdena ”aktiv zon” och lila högaktiv zon. Närmast byn Vålådalen och Nulltjärnarna planeras för en så kallad anläggningszon. Foto: SVT grafik

Kompromiss mellan friluftsliv och natur

Det är just zonering som föreslås införas i Vålådalen, det vill säga att naturreservatet delas upp i olika områden, med olika bestämmelser, som en kompromiss för att tillmötesgå olika intressen. Förslaget har varit ute på remiss och inom kort väntas ett beslut.

– Om det blir ett beslut om att införa olika zoner i Vålådalen blir det det första området i länet med zonering, säger länsstyrelsens naturskyddschef Annelie Johansson.

Inne i Fulufjället finns fyra olika zoner med olika regler, något som behövs i ett området där enbart entrézonen kan locka tusen besökare per dag sommartid, berättar besökscentrets föreståndare Sofia Tiger. Foto: Marie Selander, SVT

I Fulufjället finns förutom restriktioner kopplade till respektive zon även generella förbud som gäller i hela parken, tex förbud mot att cykla och flyga med drönare.

Skoteråkare och världens äldsta träd

Inom parken samsas såväl snöskoteråkare som snöskovandrare och skidåkare på vintern. Men det är på sommaren flest besökare lockas till Fulufjället och dess huvudattraktioner: Njupeskärs vattenfall, och vad som brukar kallas världens äldsta träd, Old Tjikko.

– På sommaren kan vi ha tusen besökare på en dag bara här i entrézonen, säger Sofia Tiger, föreståndare för besökscentret Naturum.

Behovet av att finna kompromisser mellan friluftsliv och naturskydd har därför varit stort, och där har zoneringen av parken varit en viktig del, fastslår hon.

Vålådalens naturreservat lockar enormt många besökare varje år och när nya bestämmelser nu ska införas så har länsstyrelsen hämtat inspiration från Fulufjällets nationalpark i Dalarna. Foto: Niclas Larsson, SVT Nyhetsgrafik

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vålådalens naturreservat

Mer i ämnet