SVT:s reporter testar nytt sätt att korsa älvar i fjällen: linbana. Foto: SVT

Här testas linbana som alternativ till broar i fjällen

Uppdaterad
Publicerad

I Vålådalen i södra Jämtlandsfjällen testas i sommar om linbanor kan bli alternativ till broar i fjällen. Den första linbanan har precis kommit på plats och SVT passade på att testa den.

Det är Naturvårdsverket som gett länsstyrelsen i Jämtland i uppdrag att i sommar undersöka om linbanor kan bli ett alternativ över vattendrag i fjällen. Vid Vålån har en linbana precis monterats upp vid den befintliga hängbron, nära leden mot Blanktjärnarna.

De fjällbesökare som ska över Vålån i sommar kommer att få chansen att testa linbanan och nu hoppas länsstyrelsen att många vill pröva och meddela vad de tycker.

– Linbanor är inget nytt i Jämtlandsfjällen. Det fanns linbanor på 40- och 50-talet över särskilt besvärliga vattendrag där det var svårt att vada över, till exempel Härjångsån, säger Eva Näsman, naturvårdshandläggare vid länsstyrelsen.

Billigare alternativ

Idag finns inga linbanor alls i bruk längs de statliga lederna, däremot finns två mindre i privat regi över Mittån i Härjedalen. Linbanor förekommer också i Nordamerika.

– Länsstyrelsen sköter och förvaltar över 200 mil leder i fjällen och hundratals broar. Vi har vatttendrag som vissa år är väldigt svåra att vada över. Samtidigt är det kostsamt att bygga broar och därför vill vi tillsammans med Naturvårdsverket testa om linbana kan vara ett alternativ där det inte är så jättemycket folk, säger Eva Näsman.

Den befintliga hängbron över Vålån kostade omkring 1.2 miljoner. En linbana kostar däremot bara omkring 250 000 kronor.

Mindre sårbar

– En linbana blir också en mindre känslig konstruktion för hög vattenföring, vid vårflod och isgång. En bro ligger mycket lägre över vattenytan än vad en linbana gör, fortsätter naturvårdshandläggaren.

Om försöket faller väl ut kan linbanor alltså att komma att ersätta broar över vissa vattendrag, längs leder med få besökare.

Från midsommar och framåt kan besökare testa linbanan i Vålådalen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sommar i fjällen

Mer i ämnet