Forskare vill se hur drönare skulle kunna användas vid fjällräddning. Arkivbilder. Foto: Henrik Holmberg, TT & Nisse Schmidt, TT

Drönare kan komma att användas inom fjällräddningen

Uppdaterad
Publicerad

Ett forskningsprojekt om hur drönare ska kunna användas vid fjällräddning får nu 1,2 miljoner kronor av innovationsmyndigheten.

Det handlar om drönarstödd sökteknik som ska kunna användas av fjällräddare och räddningstjänst vid exempelvis lavinräddning.

Projektet får 1,2 miljoner kronor och ska redovisas om ett år.

Sammanlagt ger Sveriges innovationsmyndighet, Vinnova, 30 miljoner kronor till 23 olika forskningsprojekt som ska studera hur drönare kan användas för samhällsnyttiga uppgifter. Projekten ska redovisas vid en flygdag om ett år.

Ska boosta nya områden

– Satsningen syftar till att öka utvecklingstakten inom ett nytt innovationsområde där obemannade farkoster används. Det handlar främst om kombinationer av teknik- och tjänsteutveckling, men även aspekter som till exempel infrastruktur och regleringar berörs, säger Erik Borälv som ansvarar för utlysningen på Vinnova, i ett pressmeddelande.

Företaget som får pengar till forskningsprojektet om användning av drönare inom fjällräddningen är ÅF-Technology AB i Stockholm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sommar i fjällen

Mer i ämnet