Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör forskaren om forskningsprojektet “Gastronomi i väglöst land och om varför det kan vara problematiskt om vi luras av tillrättalagda bilder på sociala medier. Foto: SVT

Forskare undersöker sanningen kring matbilderna i fjällen

Uppdaterad
Publicerad

Intresset för fjällvandring har ökat stort och sociala medier flödar av vackra bilder och fina måltider ute i naturen. Men hur ser verkligheten ut? Forskaren Joachim Sundqvist vid Umeå universitet har gett sig ut på vandring för att ta reda på sanningen om fjällmåltiderna.

– Bilderna på sociala medier kan ge en felaktig bild eftersom många bilder är tillrättalagda, säger han.

I forskningsprojektet som heter “Gastronomi i väglöst land” vill Joachim Sundqvist, forskare vid kost- och måltidsvetenskap vid Umeå universitet, ta reda på vad fjällvandrare egentligen äter på turerna och hur de upplever måltiderna.

För att göra detta ger han sig själv ut på fjällvandring i sommar. Han har varit ute och vandrat på Kungsleden, och ska också åka till Jämtland.

Samtalar med folk om vad de äter

Under vandringarna pratar Joachim Sundqvist med folk om vad de äter, men gör också observationer kring människors måltider.

– Jag är ute i verkligheten för att se hur det verkligen ser ut. Jag intervjuar folk om vad de äter men gör också observationer vid knutpunkter där folk samlas, säger Joachim Sundqvist.

Han gör också en kartläggning på sociala medier för att samla in observationer kring vad människor publicerar för bilder och texter kring måltider.

– Jag gör en datainsamling hela året ut. Det jag gör är att jag tittar på bilder och text som människor publicerar för att se hur vi skriver om mat och vad vi väljer att förmedla, säger Joachim Sundqvist.

Luras av tillrättalagda bilder

Joachim Sundqvist menar att ovana fjällbesökare som förbereder sig genom att söka information i sociala medier om vad som förväntas av fjällvandringen i form av mat och måltider, kan få en väldigt felaktig bild.

– Tyvärr blir det som visas där ofta en tillrättalagd bild av verkligheten. Om ovana vandrare ser bilderna kan de leda till att man har en föreställning kring vad man ska äta som inte stämmer. Jag vill ta reda på om det är så, säger han.

Målsättningen med projektet är att resultaten ska kunna användas av entreprenörer som vill satsa i fjällen inom besöksnäringen och bidra till att upprätthålla en levande landsbygd.

– Jag är egentligen ganska ointresserad av vad folk äter. Jag är snarare intresserad av hur valet motiveras och förståelsen för det som äts, säger Joachim Sundqvist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sommar i fjällen

Mer i ämnet