Hör hur Susanne Högberg, chef på Folkhälsoenheten, vill minska fetman i länet. Foto: Eva Harström, SVT

Folkhälsochefen: ”Det finns ingen hjälp för de som har fetma”

Publicerad

För de som har fetma och bor i Jämtlands län finns ingen hjälp att få. Det konstaterar chefen på Folkhälsoenheten.

– Det enda vi erbjuder är gastric bypass-operationer. Jag tycker att det är jättedåligt, säger Susanne Högberg, chef på Folkhälsoenheten på Region Jämtland Härjedalen.

När övervikten har övergått till fetma är det svårt att behandla.

”Finns ingen metod”

– Det finns inte den där bästa metoden, som är utvärderad och forskad, så alla famlar sig fram i hela Sverige, menar Susanne Högberg.

Vart fjärde år kommer siffror från Region Jämtland/Härjedalen undersökning Hälsa på lika villkor. Första gången var 2006 och precis som tidigare visar statistiken för 2018 att jämtarna ligger över riksgenomsnittet vad det gäller övervikt och fetma. Och hur jämtarna ska få hjälp att bli av med den ohälsosamma övervikten är fortfarande oklart.

Politiker måste ta beslut

– Det finns ingen plan för hur vi ska gå ut och förebygga fetma, konstaterar Susanne Högberg.

Hon menar att det krävs att politikerna kliver fram och tar obekväma beslut kring goda matvanor för att fetma ska kunna förebyggas. Förutom mer information, fler dietister och riktade hälsosamtal skulle hon vilja se något som provats i Norge.

– Hur är det med sockerskatt, är det effektivt eller inte? Jag skulle tycka att man fick ha godis och chips i ett undanskymt rum i affären och morötter och spenat längst fram, säger Susanne Höberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.