– Kartläggningen bekräftar det vi känt till i flera år, säger förbundschefen Mikael Cederberg Foto: SVT

Förbundschefen Mikael Cederberg: ”Vi ska följa lagen bättre än tidigare”

Uppdaterad
Publicerad

Skolinspektionen kräver att Jämtlands gymnasieförbund agerar när det gäller den påverkan gymnasieföreningarnas kultur har på skolans elever. Nu har förbundets delrapport kommit in till Skolinspektionen.

I vintras besökte Skolinspektionen Wargentinskolan och det resulterade i en rapport som kritiserade både skolledningen och ansvariga politiker. Skolinspektionen fann att det förekom kränkningar kopplade till gymnasieföreningarna och att både elever och lärare blev påverkade av den kultur som gymnasieföreningarna står för med invalsriter och bortval av elever.

Enkäten bekräftade oro i klassrum

I den delrapport som nu landat hos Skolinspektionen redovisar Jämtlands gymnasieförbund en enkät som gått ut till lärare och elever.

SVT granskar gymnasieföreningarna i Östersund

– Kartläggningen visar att i vissa program så påverkar föreningarna i viss mån gruppsammansättningen och påverkar då tryggheten i klassrummen, säger förbundschef Mikael Cederberg. Så i den bemärkelsen har vi fått en bekräftelse på det vi känt till i flera år.

Det förbundet alltså känt till i flera år är det som Skolinspektionen anser är oacceptabelt. I delrapporten försäkrar förbundet att det pågår utbildning i värdegrunds- och demokratifrågor.

Tar avstånd från föreningarna

Samtliga lärare och rektorer ska delta i yrkesetiska seminarier, alla elever ska få ”Demokratihandboken – 120 tips om hur man påverkar genom en förening” och lärarna ska ta upp demokratifrågor med eleverna.

Förbundsledningen tar i rapporten ett kraftigt avstånd från gymnasieföreningarna – som man skriver har odemokratiska och kränkande arbetsformer.

När det gäller Skolinspektionens kritik kring hanteringen av kränkande behandling så utlovar rapporten skärpta rutiner.

– Det är framför allt när det gäller anonyma anmälningar, säger Mikael Cederberg. Här ska vi få rutiner som följer lagen på ett tydligare sätt.

Förbundsledningen protesterar mot en punkt, att gymnasieföreningarna ska ha påverkat lärarnas pedagogiska arbete.

– Den kritiken har förvånat oss, säger Mikael Cederberg.  Ingen lärare har svarat att de ändrat sin pedagogik.

Skolinspektionen går vidare i höst

Delrapporten ska följas upp av en slutrapport i höst. Därefter ska Skolinspektionen hantera ärendet.

LÄS MER: Invalsritualer med spyor, ögonbindlar och nakenhet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar gymnasieföreningarna i Östersund

Mer i ämnet