Det har tagit dubbelt så lång tid att komma fram till 1177 de senaste veckorna, i och med vårdkonflikten som gjort att verksamheten inte fått ta in extra personal vid sjukdom. Foto: Janerik Henrsson/TT

Fördubblad väntetid hos 1177 i region Jämtland Härjedalen under vårdkonflikten

Uppdaterad
Publicerad

Väntetiden hos 1177 i Region Jämtland Härjedalen har fördubblats sedan vårdkonflikten drog igång. Men i och med att Jämtland Härjedalen normalt sett är snabbast i landet menar verksamhetschefen att tiderna, trots fördubblingen, är snabbare än i många andra län.

– Jag skulle säga att det är många regioner som har längre tider i vanliga fall än vad vi har haft nu, säger Ylva Lundstedt, verksamhetschef på 1177.

Normalt sätt ligger snittväntetiden på 8 minuter. De senaste veckorna har den varit 16 minuter och det är främst under nätterna som väntetiden förlängts.

Konflikt mellan Vårdförbundet och arbetsgivarna

Samma trend märks över hela landet och av den anledningen kopplas även fler samtal från andra regioner till Jämtland Härjedalen.

Snart kortare kö

Men snart kan det bli kortare kötider igen nu när nyanställningsblockaden, som tidigare stoppat nyanställda, har hävts. Det gör att man nu kan bemanna upp.

– Nu får vi anlita våra timanställda igen. När någon varit sjuk tidigare har vi inte fått ta in folk, säger Ylva Lundstedt, som berättar att man redan denna vecka fått ner tiderna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konflikt mellan Vårdförbundet och arbetsgivarna

Mer i ämnet