Naturskyddsföreningen i västra Härjedalen har ansökt om att få söva och flytta myskoxen Brutus från Svenstavik. Foto: Annette Tamm

Förening ansöker om att flytta Brutus från Svenstavik

Uppdaterad
Publicerad

Naturskyddsföreningen i västra Härjedalen lämnade på söndagen in en ansökan till Länsstyrelsen och Naturvårdsverket om tillstånd att få söva och flytta myskoxen Brutus tillbaka till fjällområdet väster om Tännäs.

– Vi hoppas kunna flytta myskoxen inom några dagar, säger ordförande Mats Ricklund.

Länsstyrelsen har än så länge inte haft några planer på att flytta på Brutus, som under en tid har vandrat omkring i trakterna runt Svenstavik och Hoverberg.

Myskoxen har än så länge inte visat något intresse för att flytta sig närmare sin flock eller vandra från området, och på söndagsmorgonen ska myskoxen ha hälsat på en stund inne på skolgården i Svenstavik innan den rörde sig vidare ut från samhället.

Myskoxen Brutus

Arvsgåva ger möjlighet till flytt av myskoxen

Naturskyddföreningen i västra Härjedalen har genom en arvsgåva från 2018 tillgång till pengar som enligt ordföranden Mats Ricklund är öronmärkta för myskoxens väl och ve, och hoppas nu få tillstånd att så snart som möjligt återföra Brutus till sin flock i fjällvärlden.

– Det finns risk för att myskoxen inte kommer att hitta hem på egen hand, och vi vill inte att den ska behöva avlivas om det skulle hända någon incident med boende eller djur i området, säger Mats Ricklund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Myskoxen Brutus

Mer i ämnet