Myskoxe på besök i Svenstavik

Uppdaterad
Publicerad

En myskoxe befinner sig i området runt Svenstavik. Tidigt på måndagsmorgon kunde en privatperson filma den när den kom in på en gård.

I filmen ser man hur myskoxen i maklig takt går inne på en gård i Galhammar som ligger strax utanför Svenstavik. Den går längs en hästhage och vid ett tillfälle är den även bara några meter från ett av gårdens byggnader.

Det är inte den enda observationen som gjorts de senaste dagarna. I helgen filmade en annan privatperson myskoxen när den var inne på en gård i Hoverberg som ligger bara några kilometer från Galhammar. Där stod den bland annat och stångade på en upphängd matta.

Tappat bort flocken i kärleksjakt

Myskoxtjuren som visat sig i sommar heter Brutus. Han lämnade sin flock 2018 för att hitta en myskoxko, det berättar Hielke Chaudron på mysxoxcentrum i Tännäs.

– Det är brunstperiod nu och då ska de leta efter nya flockar, säger han.

Men eftersom Brutus flock är den enda som finns i hela Sverige så finns ingen partner åt Brutus här, men det är han ovetande om. I brist på sällskap från andra myskoxar har han i stället umgåtts med vanliga kor på somrarna.

– Han kan bli attraherad av vanliga kor han passerar som han tycker luktar gott, säger Hielke Chaudron.

Normalt sett brukar myskoxar på kärleksjakt återvända till flocken, men Hielke Chaudron tror att brandröken från skogsbränderna 2018 gjorde att Brutus inte kände doften av flocken och därför har han inte kunnat återförenas med dem.

– Sen kan vattendrag och hårt trafikerade vandringsleder göra att han inte kunnat röra sig som han vill.

Måste återvända till fjällen

Snart börjar det dock bli dags för Brutus att avsluta jakten på en myskoxko. När vintern kommer måste myskoxarna nämligen ställa in siktet på hög fjällterräng.

– De har för korta ben och tung kropp för att vara i djup snö, så de behöver komma upp på barblåsta fjäll.

Hielke Chaudron menar att den som möter Brutus inte behöver vara rädd.

– Möter man en myskoxe ska man lämna dem i lugn och ro. Om man kommer för nära finns det risk att de blir trängda och aggressiva, då är det inte bra.

Det finns även en lag som säger att man ska lämna myskoxarna ifred, enligt den får du inte vara närmare en myskoxe än 100 meter, förutsatt att det inte är omedvetet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Myskoxen Brutus

Mer i ämnet