Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Har Försäkringskassan blivit tuffare mot sjukskrivna? Hör försäkringssamordnare Cecilia Udin om bedömningen av rätten till sjukpenning. Foto: SVT

Försäkringskassan står fast vid sin linje – hänvisar till lagstiftningen

Uppdaterad
Publicerad
– Läkare utfärdar det medicinska underlaget och sedan beslutar Försäkringskassan utifrån det juridiska i lagstiftningen, säger Cecilia Udin, försäkringssamordnare.

Riksdagen har beslutat att det är en myndighet som ska bedöma rätten till sjukpenning.

– Många tror att läkare sjukskriver och så ger det rätt till sjukpenning. Vi har två olika uppdrag, läkaren skriver ett underlag till Försäkringskassan och sedan tar Försäkringskassan beslutet utifrån det underlaget och andra underlag som behövs för att bedöma rätten till ersättning, säger Cecilia Udin, försäkringssamordnare på Försäkringskassan.

SVT rapporterade · Vad har du för erfarenheter av Försäkringskassan?

Nu stänger vi denna chatt. Tack för alla era berättelser. Gensvaret har varit mycket stort, och alla inlägg har inte blivit publicerade.
/ Redaktionen SVT Nyheter Jämtland
13.04
Blev sjukskriven för utmattningssyndrom. Va verkligen nere i botten, och värre blev det när ja fick avslag av försäkringskassan. Blev utan pengar i 2 månader och oron och stress blev ju inte bättre, man har ju räkningar att betala som alla andra. Tur så har ja en sambo som kunde betala, och lite sparpengar fick man slösa tyvärr. Förstår inte att fk:s läkare kan dra ner en annan läkare som har träffat personen ifråga, skamligt.
13.04
Utförsäkrad sedan juni 2017. Jag har läkarintyg på att jag inte har någon arbetsförmåga. Har arbetstränat via Arbetsförmedlingen ett flertal gånger, de anser också att jag inte har någon arbetsförmåga. Försäkringskassan beslutar trots detta att jag kan arbeta i ett normalt förekommande arbete.
13.05
Blivit nekad 2 månaders sjukskrivning trots att jag har infektion i min hud. Då anser försäkringskassan att jag kan jobba vilket är omöjligt .
13.05
Blev sjuk 24 juli 2013 .efter lång utredning fick jag utmattningssyndrom som diagnos.
Har varit långtidssjukskriven sedan dess och arbetstränat men fallit tillbaka då jag vill så mycket men kroppen sejer stopp..blev utföräkrad i maj 2018 då jag fick ny handläggare på FK i Östersund..gick till två nya läkare och fick nya sjukintyg men tvär stopp hos FK.Då blev jag slussad till AF och där inte heller fått någon hjälp.Hamnar mellan två stolar..Man orkar inte kämpa mot dom man är ingen tjans..På akuten förra veckan sa läkaren man måste vara frisk för att vara sjuk..Det säger ju allt..Mvh ulrika larsson torvalla
13.40
Vet ej vart jag ska börja? Psoa sen 20år, med starka mediciner, 19 operationer totalt,blivit graft hörselskadad, tänderna far.. utredningar på rygginstitutet, olika rehab program,4 avstämningsmöten. Nu ev CI-implantat . Ändå vill dom skicka mig på ny utredning igen. Arbetsf har satt ner foten att jag är inte arbetsför, men det tycker inte Fsk . Min dr har jag haft i 20 år (samma) han skakar på huvudet. Varje gång sjukpensionen kommer upp, så byter dom handläggare till mig, har haft 8 st.. deras strategi ??? Man orkar inte till slut bråka med
Dom för det är det dom vill, och slutar med många tar sitt liv. Jag med många kämpar på. Mvh Lena Elofsson
13.40
Blev nekad sjukpenning i 5 månader men var sjukskriven för samma sak 1,5 år innan och då var det inge problem! Fick sen höra att de anställda får mer lön ju fler ärenden dom avslår
14.06
Vart ska man börja...

Jag har intyg från specialist i psykiatri, allmänläkare och 2 psykologer som alla intygade om att jag va arbetsoförmögen. Ändå avslog Försäkringskassan min ansökan om sjukpenning. I grunden har jag 2 funktionsnedsättningar, ADHD och Autism och jag behövde bli sjukskriven på grund av tilltagande problematik med ångestsrelaterade sjukdomar och medicineras detta. Men Försäkringskassan vägrade. De varken läste eller lyssnade på vad jag eller vården sa. Det spelade ingen som helst roll. Handläggaren tyckte annat. Så där stod jag, psykiskt sjuk och på väg att bli utan inkomst. Hur tror ni det gick med psyket? Ja, gissa....
14.06
Efter flera års sjukskrivning på heltid var jag äntligen så smått på väg tillbaka till livet och så småningom även till arbetslivet. Men utan upptrappning och avbruten rehabilitering anser nu FK mig vara helt frisk och att jag klarar mitt gamla jobb på 100% med en gång. 3 läkare och 1 psykolog anser mig för sjuk för denna rivstart men FK bryr sig inte. Diagnoserna är Utmattningssyndrom och ME. Med stor sannolikhet kommer jag inte klara detta och riskerar att bli ännu sjukare. Om jag inte går o jobbar på 100% finns det bara socialen kvar, och det verkar inte heller jättelätt nuförtiden. Känns ganska hopplöst och jag är så förbannad och besviken på våra politiker som låter detta fortgå. Jag är nämligen långt ifrån ensam om detta.
14.47
En sjukförsäkringen ska vara en trygghet om man blir sjuk eller skadad. Vad blir nästa efter detta? Ska Försäkringskassan kanske godkänna medicin som läkare skrivit ut, man kanske ska låta handläggare på FK bedömma om patienter har rätt till vård och mediciner.
Jag har själv fått nog och orkar snart inte.... Jag är oskyldigt drabbad av tre trafikolyckor, när jag var 4 år, 19 år och 41 år. Alla tre är whiplash trauman, den senaste blev jag påkörd som gångtrafikant bakifrån av en bil i 70km/h. Jag stod i diket en sommarkväll och bar reflexväst, då jag förstod att ett möte på en skymd väg skulle ske, gick jag ner i diket, då small det till i min rygg och jag vaknade sedan upp inne i skogen. Min nacke är förstörd och både diskbråck på flera nivåer, förträngda nervrötter och massa fel.
Jag var på FKs utredning i tre dagar och den visar på att jag är svårt skadad och att jag knappt klarar av mitt liv och hushåll. Det plus duktiga läkare och AF som inte kan erbjuda mig någonting mera.
Ingen vill ha mig och nu efter två års utförsäkring blir det nej igen.
Jag orkar verkligen inte mer nu.... Smärta, sömnbrist av smärta och allt annat som dessa skador medför är för mycket redan!

Skillnaden mellan sjukersättning och sjukpenning

Visa

Sjukpenning är ersättning när man inte kan arbeta på grund av sjukdom.

  • Under de första 90 dagarna som sjukskriven har man rätt till sjukpenning om man inte kan utföra sitt vanliga arbete eller ett annat tillfälligt arbete hos sin arbetsgivare.
  • Efter 90 dagar har man bara rätt till sjukpenning om man inte kan utföra något arbete alls hos sin arbetsgivare.
  • Efter 180 dagar har man rätt till sjukpenning om man inte kan utföra något arbete på den vanliga arbetsmarknaden.

Sjukersättning är den ersättning personer mellan 30 och 64 år kan få om det har bedömts att de troligen aldrig kommer att kunna arbeta heltid på grund av sjukdom, skada eller funktionsnedsättning.

Källa: Försäkringskassan

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer