Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Maja Strandman, som studerar till psykolog på Mittuniversitetet i Östersund, menar att gravida är en grupp som inte uppmärksammats under pandemin. Hör henne berätta mer i klippet. Foto: Jakob Wesslund/SVT, TT

Forskningsprojekt i Östersund undersöker hur gravida kvinnor upplevt pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Hur har det varit att vara gravid under coronapandemin, där förlossningsvårdens rutiner snabbt ställts om? Det ska en ny studie från Mittuniversitetet ta reda på, förhoppningen är att kunna förbättra vården genom att belysa kvinnornas perspektiv.

Studien började som en idé till ett uppsatsprojekt där pykologstudenten Maja Strandman ville undersöka gravidas upplevelser. Nu har den vuxit till ett forskningsprojekt och genomförs tillsammans med forskare från institutionen för psykologi. Utgångspunkten är att coronapandemin på olika sätt påverkar gravida kvinnors psykiska hälsa då rutiner ställs om. Exakt vilka regler som gäller varierar mellan de olika regionerna men på många håll i landet har liknande åtgärder vidtagits. Bland annat får partnern inte får vara med på utraljud eller andra besök.  

– De nya rutinerna kan innebära en svår och stressig situation för gravida så vi vill veta hur vårdens omställning har påverkat dem och hur det känns att vara gravid under så pass speciella förhållanden, säger Maja Strandman, psykologstudent och delaktig i studien. 

Söker andragångsföderskor

Forskarteamet ska genomgöra 20-talet intervjuer och datainsamlingen pågår under resten av året. De har redan hunnit intervjua flera kvinnor och hoppas ta del av ännu fler erfarenheter under projektets gång.

− Flera förstagångsgravida har visat ett stort intresse vilket är jättekul. Vi uppmanar också kvinnor som tidigare fött barn och som nu är gravida igen att höra av sig. Vi vill gärna ta del av deras upplevelser också, säger Maja Strandman.

I videon ovan kan du höra Maja Strandman berätta mer om studien. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet