Psykolog om arbetsplatsmobbning

Uppdaterad
Publicerad

Varje år blir 10 till 15 000 sjuka på grund av mobbning på arbetsplatsen. Och data tyder på att mer än 100 av dem tar sitt liv, varje år, säger en psykolog till SVT.

– Det som är utpräglande för just mobbning är att det inte är en händelse, eller två händelser. Det är en systematik. Det är något som pågår dagligen, eller varje vecka, kanske månader eller år, säger Stefan Blomberg, psykolog och forskare på arbets- och miljömedicin på Linköpings universitet.

Han säger också att det kan vara olika typer av handlingar som är problematiska för individen och som kan klassas som mobbning.

– Det är en mängd olika beteenden. Att man letar fel är det vanligaste, att man ständigt letar fel i det jag gör, att jag får orättvis kritik, att det sprids rykten om mig, rena orättvisor att jag inte får gå utbildningar som andra. Men också en social utstötning, säger han.

Skuldbelägger offret

– Det är jättevanligt att man försöker lägga det på den drabbade själv och säga att det är ditt problem, det är du som är udda det är du som är annorlunda, det är du som är konstig eller överreagerar, så skärp till dig du så ska det nog bli bättre. Men eftersom man redan är utsatt för att vad man än gör så är det fel, så kan ju bara det här att man lyfter frågan vändas emot en: ”anklagar du mig för mobbing?”, berättar han i en intervju i Go´morron Sverige på tisdagen.

”Oerhörd stress”

Den som är mobbad hamnar i underläge och det får ofta allvarliga konsekvenser. Den som är utsatt hamnar i ett oerhört pressat läge, säger han.

-Mobbning i sig är över tid förgörande. När man kommer i ett läge där man känner att man har svårt att värja sig för det som händer, då blir det en oerhörd stress, en daglig stress. Man bryts sakta men säkert ner. Depressioner är jättevanligt, traumasymptom. Symptom som man annars ser hos våldtäktsoffer, tortyroffer. Den typen av symptom är också vanliga.

– Det kanske mest allvarliga som många beskriver är att de på något sätt går sönder i sin personlighet. Man känner inte igen sig själv längre och man tappar tilltro till sin egen förmåga att hantera situationen och det är en fruktansvärd upplevelse, säger Stefan Blomberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.