Kristina Zampoukos är doktor i samhällsgeografi på turismforskningscentret ETOUR i Östersund. Foto: Fredrik Lundmark, SVT

Forskare i Östersund: ”Machokultur och sexism frodas i restaurangköken”

Uppdaterad
Publicerad

Forskare vid turismforskningscentret ETOUR i Östersund har kartlagt arbetsmiljön för anställda inom hotell- och restaurangbranschen. Fokus har legat på att undersöka förekomsten av sexuella och rasistiska trakasserier samt hot om våld.

Under nästan ett års tid har forskarna på ETOUR intervjuat anställda inom kök och servering, städ, reception, konferens samt chefer och skyddsombud på elva olika arbetsplatser i landet.

Rapporten visar att anställda inom hotell- och restaurangbranschen utsätts för mer sexuella och rasistiska trakasserier samt hot om våld än anställda inom många andra branscher.

Störst problem inom personalen

Det är kanske lätt att tro att det främst handlar om att till exempel överförfriskade gäster ofredar servitriser, men de största problemen finns faktiskt att hitta mellan medarbetarna på arbetsplatsen.

– Mycket har kommit att handla om restaurangköken, där det finns starka traditionsbundna hierarkier och en machokultur som ofta är ganska sexistisk, säger Kristina Zampoukos, doktor i samhällsgeografi.

I klippet ovan ger Kristina Zampoukos fler exempel på vad man sett i studien, samt vad som är viktigt för att få till en förändring.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.