Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det är gott om älgar på Frösön och älgvarning får dela stolpe med ”herr Gårman”. Hör om älgbesöket på en förskola under måndagsmorgonen. Foto: Björn B Schäfer/SVT

Förskola på Frösön fick närgånget älgbesök

Uppdaterad
Publicerad

Närgångna älgar har i och för sig funnits på Frösön i många år men under måndagsmorgonen fick förskolan på Lövsta besök inne på själva lekplatsen.

Det är inte så ovanligt att älgar spatserar förbi förskolan vid Lövsta på Frösön. Det finns både skogspartier och frodiga trädgårdar i närområdet, som uppskattas av både rådjur och älgar. För två år sen fick polisen avliva några aggresiva älgar.

Barnens rönn till frukost

Men på måndagsmorgonen hoppade en av älgarna över staketet och in på lekplatsen framför förskolan. Under ett av träden syns tydliga spår av älgens frukost.

– Den lockades nog av våra små rönnar som vi har här på gården, berättar Anna Dahl Eriksson, som är förskollärare.

Vara försiktig

Anna ser ofta älgar på väg till sitt arbete och har förståelse för att polisen inte kan åka iväg varje gång en älg kommer nära bebyggelse.

– Det är såklart inte alltför roligt när älgarna tar sig ända in på förskolegården men så länge man är försiktig och backar undan så tror jag inte det är någon fara, säger förskolläraren Anna Dahl Eriksson.

När allt fler barn och föräldrar kom till förskolan under morgonen valde älgen till slut att självmant lämna lekplatsen.

Undvik stressa älgarna

Både polisen, Länsstyrelsen och Östersunds kommun rekommenderar den som får närgångna älgar att försöka agera lugnt och undvika att stressa djuren. 

– Älgarna är ju inte ute för att jävlas, säger Björn Nilsson, skogsförvaltare på Östersunds kommun till SVT Nyheter Jämtland. 

Ska man skrämma älgarna så ska det ske kontrollerat och på ett sätt så att inte risken för trafikolyckor ökar. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.