”Förtroendet allvarligt skadat”

Uppdaterad
Publicerad

Efter vinterns tågskandal kommer nu kritiken mot Norrtåg. Styrelsen och ledningen för Norrtåg borde ha agerat tuffare, anser landstingens lekmannarevisorer i de fyra nordligaste länen.

Revisorerna är kritiska mot Norrtåg på två punkter. Förutom förseningar och inställda tåg har revisorerna riktat kritik mot den komplicerade ägarbilden. Norrtåg ägs av de fyra nordligaste landstingen via två aktiebolag och två kommunalförbund. Enligt revisorerna är det mindre lyckat . Det skapar oklarheter om vem som har ansvar för vad.

Elva av femton tåg

Bakgrunden till kritiken är vinterns tågdebacle med inställda tåg och förseningar. Ett exempel som lyfts fram i revisionsrapporten är situationen runt årsskiftet då elva av femton tåg var tagna ur trafik på grund av kyla och snö.

Norrtåg

– De upprepade och långvariga störningarna i tågtrafiken har på ett allvarligt sätt skadat allmänhetens förtroende för tågtrafiken i Norrland, skriver revisorerna.

I rapporten lyfts frågan om Norrtågs styrelse inte borde ha agerat kraftfullare mot Alstom som levererat de nya Caradiatågen och mot Transitio som upphandlat och köpt in tågen för landstingen räkning. tågen för. Revisorernas svar på frågan är att agerandet kan ifrågasättas.

Vem har ansvaret?

Det är också orsaken till att revisorerna riktar kritik mot ägarstyrningen. Den retoriska frågan ställs, vem har ansvar för vad?

Så här skriver revisorerna: En fråga som bör ställas är hur ägandet av Norrtåg kan utformas så att det gagnar en ändamålsenlig ägarstyrning ach ett mer resurseffektivt arbete inom bolaget samtidigt som ansvarsfördelningen tydliggörs.

Granskningsrapporten har gjorts av lekmannarevisorerna i Västernorrland, Jämtland, Västerbottens och Norrbottens läns landsting.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrtåg

Mer i ämnet