Foto: SVT

Förutbestämd färdrutt för studentflaken

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare år har studentflaken kunnat köra lite hur som helst. Men nu har det blivit ändring på det. För de studenter som ska åka på flak i Östersund idag finns en förutbestämd färdrutt.

Ska du åka på studentflak i Östersund idag? Eller ska du ut och titta och heja på stans alla nybakade studenter? Då kan det vara läge att läsa den här texten lite extra noggrannt. I år har nämligen polisen och Östersunds kommun gjort gemensam sak och stramat upp reglerna för studentflaken.

Nya regler för flaken

Tidigare år har studentflak kunnat köra lite som de velat. Men i år har de två myndigheterna beslutat om en gemensam färdrutt. Mellan klockan 11 och 16, då de flesta kommer vara ute och åka, finns en gemensam färdrutt som de ska hålla sig tilll. Den går via Rådhusgatan, upp på Biblioteksgatan, Genvägen, Stuguvägen och så ner på Rådhusgatan igen.

En säkerhetsfråga

– Det handlar om säkerheten. Vi har sett olyckor som skett i övriga delar av Sverige. Vi har även trafiksituationen i själva stan med bussar som ska fram. Kommunen har dessutom aviserat att de ska gräva för fiber i centrala stan så då ska vi undvika att vara där nere, säger Jimmy Norberg som är gruppbefäl för trafikpolisen.

Alla studentflak ska dessutom åka åt samma håll. Det innebär att det inte kommer finnas möjlighet till studenterna att se varandra och sträcka sig ut över till andra flak för att göra exempelvis high five.

– Men ibland har det även kastats flaskor och annat på mötande flak och det är olycksrisker vi vill undvika, säger Jimmy Norberg.

Vad säger studenterna om detta då?

– En del studenter har hört av sig och är besvikna. Man känner sig lite styrd och menar att det är lite tråkigt att inte möta andra ekipage. Och det har jag full förståelse för men samtidigt ska vi se till säkerheten och det är ju för deras skull och deras säkerhet som vi  gör detta, säger han.

Underlättar för åskådare

Jimmy Norberg tror att detta även kommer förbättra för åskådare. De som vill titta på studentflaken kommer veta vilka vägar som gäller och kan därmed säkerställa att få se just ”sitt” studentflak.

– Det kommer även vara lättare för dem att hitta parkeringar då man har hela Campus till exempel, säger han.

Kommer det här att bli permanent nu?

– Vi får väl se hur utfallet blir. Vi får utvärdera, säger Jimmy Norberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.