14-åriga Kokob Brhane har bott i Sverige i fem år. Förutom att lira fotboll tränar hon även skidskytte. Sex träningspass i veckan blir det. Foto: SVT

Fotbollsprojekt ska öka integration med nyanlända

Uppdaterad
Publicerad

Under en månad har elever i årskurs tre från Storsjögymnasiets fotbollsakademi JFA, tillsammans med sin idrottslärare Hanna Eklund, tagit initiativ och bjudit in nyanlända till en fotbollsturnering i ÖP-hallen.

Eleverna som har värdegrund, kommunikation och ledarskap i en av sina kurser, valde projektet just för att visa att människor kan integrera med varandra genom sport och hälsa.

Liknande projekt har gjorts tidigare, men i år var intresset extra stort. Ett sjuttiotal hade anmält sig till turneringen och elever och nyanlända från bland annat Svenstavik, Bräcke, Lugnvik, Torvalla och Grytan deltog.

”Underbart att träffa kompisar”

En av de som deltog under var 14-åriga Kokob Brhane som kom till Sverige från Erithrea för fem år sedan.

–  Det är helt underbart att träffa och lära känna andra människor. Det har varit jättekul, berättar hon glatt.

Kan bli ett återkommande projekt

Om fotbollsprojektet faller väl ut finns det inget som stoppar för en fortsättning redan nästa år.

–  Nu har vi involverat årskurs två och tre på skolan och vi hoppas att det blir en återkommande grej och då får årets ettor vara med, säger idrottsläraren Hanna Eklund.

– Jag tror vi kommer göra en utvärdering vad vi kan ha gjort bättre, men vad jag har sett än så länge är det bara bra grejer, säger fotbollseleven Hampus Lindholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.