Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Henrika Lavonius Wike från Rädda Spikbodarna menar att etableringen med det nya datacentret inte gör någon klimatnytta. Foto: Lukas Johansson/SVT

Frågvisa östersundare inte nöjda med svaren om EcoDataCenter och Spikbodarna

Uppdaterad
Publicerad

I slutet av februari bjöd Östersunds kommun in till medborgardialog angående EcoDataCenter och dess påverkan på bland annat Spikbodarnas friluftsområde. Frågorna var många och nu har de besvarats – men gruppen Rädda Spikbodarna är inte imponerade av svaren.

”Varför kan inte växthuset samt datacentrumet anläggas någon annanstans än i Spikbodarna?”, ”Går det över huvud taget att ändra planerna eller är det bestämt?”, ”Varför ska Östersund växa?”

Det var några av alla frågor som ställdes under medborgardialogen. Alla frågor hanns inte med då, men de har nu besvarats i en elva sidor lång PDF på kommunens hemsida.

Datacenter i Östersund

Inte nöjda med svaren

Men gruppen Rädda Spikbodarna som driver opinion mot etableringen är inte imponerade av svaren. Henrika Lavonius Wike från Rädda Spikbodarna tycker att kommunen inte är intresserad av dialog och att etableringen inte alls gör sådan klimatnytta som man påstår.

– Man tar inte hänsyn till klimatnyttan utan man ser till några stora företags intressen. Det är nu innan tipping point vi måste minska utsläppen och det gör man inte med de här stora satsningarna, säger Henrika Lavonius Wike från gruppen Rädda Spikbodarna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Cirka 100 personer hade tagit sig till Verket i Östersund. På scenen redovisade kommunen och exploatörerna sina planer för bland annat Spikbodarna. Hör mer i klippet. Foto: Björn B Schäfer/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Datacenter i Östersund

Mer i ämnet