Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mötesplatsen Verket i Östersund besöktes av många nyfikna och oroliga, inför planerna på omfattande byggnationer i Verksmon och Spikbodarna. Foto: Björn B Schäfer/SVT

Många frågor om byggplanerna i Verksmon och Spikbodarna

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagskvällen bjöd Östersunds kommun in till medborgardialog om hur planerna på datacenter med tillhörande växthuskomplex kan komma att påverka bland annat friluftslivet i området.

Cirka 100 privatpersoner hade kommit till medborgardialogen om de stora byggplanerna. Mötet hölls på Verket i centrala Östersund.

På scenen fanns förutom kommunens toppolitiker och tjänstemän även representanter från EcoDataCenter och företaget WA3RM som projekterar för växthusen.

Datacenter i Östersund

Skidspår flyttas

Det som de flesta i publiken ville veta mer om rörde planerna på de stora växthus som ska värmas upp med spillvärme från datahallarna. Planerat markområde för växthusen är på 100 hektar, mitt i Spikbodarnas populära längdspårsystem.

– Kommunen kommer att kompensera för de spår som försvinner. Idén är att vi ska ha lika långa och fina spår som tidigare. Det får kosta vad det kostar. Vad gäller skidåkning kommer i alla fall inte förutsättningarna att försämras, lovar kommunalrådet Niklas Daoson (S).

Stadsnära friluftsområde

Men intressegruppen ”Rädda Spikbodarna” tycker att alltför mycket fokus har hamnat på skidspåren i området.

– Skidspåren är en bisak. Spikbodarna är så mycket mer, med djur och natur och rekreation så nära in på stan. Det säger Henrika Lavonius Wike, som är med i Rädda Spikbodarna.

Se mer från kvällsmötet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Datacenter i Östersund

Mer i ämnet