Lisa Andersson i Lillhallen får mat hemlevererad av taxichauffören Lars-Johan Sund. Bergs kommun har nu i coronatider infört tjänsten kostnadsfritt för alla över 70 år som bor i kommunen. Foto: Björn B Schäfer, SVT

Fri hemleverans av matkassar till alla över 70 år i Bergs kommun

Uppdaterad
Publicerad

För att minska risken för coronasmitta så erbjuds nu alla invånare över 70 år i Bergs kommun en fri hemleverans av matkassar en gång i veckan. Intresset verkar vara stort. I klippet hör du Lisa Andersson som var först med att få en leverans.

Personer över 70 år har av Folkhälsomyndigheten uppmanats att hålla sig undan större folksamlingar för att undvika att bli smittade av coronaviruset. För en del äldre kan det bli problem när det gäller att handla mat.

Från och med den här veckan erbjuder därför Bergs kommun alla invånare över 70 att en gång i veckan få mat hemlevererad från sin närmaste butik en gång i veckan.

Coronaviruset i Jämtlands län

– Det är en självklarhet, säger kommunalrådet Therese Kärngard (S). Vi måste ju se till att våra invånare kan få mat.

Regionen betalar hälften

Samtliga matbutiker i kommunen deltar i hemleveransen och kunden beställer varor hos butiken som sedan kostnadsfritt levererar. Matvarorna får kunden betala. Region Jämtland Härjedalen står för upp till 50 procent av kostnaden för detta genom ett hemsändningsbidrag.

– Vi har satt ett tak på kostnaden för oss på 200 000 kronor, säger Therese Bengard.

Erbjudandet gäller till att börja med till den 31 juli.

Pengarna  hos regionen tas från det statliga anslaget för Regionala Tillväxtåtgärder. Enligt Ville Welin på Region Jämtland Härjedalen så är fler kommuner i länet på gång med liknande erbjudande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Jämtlands län

Mer i ämnet