Friade för imamdådet

Uppdaterad
Publicerad

Domen slår fast att det inte går att bevisa att paret har vetat om mordplanerna eller ens att den misstänkte attentatsmannen verkligen sköt imamen Obid Nazarov.

Det uzbekiska par som åtalats misstänkta för medhjälp till mordförsök på en imam i Strömsund frias av Östersunds tingsrätt.

Paret har hela tiden nekat till att ha haft med mordförsöket att göra, utan att det handlade om att kvinnans broder hjälpte en affärsbekant att driva in en skuld.

Rätten skriver i sin dom att den förklaring paret lämnat är rimlig och att åklagaren inte har kunnat visa att de haft som uppsåt att främja brott. Det går inte att visa att de varit medvetna om planerna att mörda imamen Obid Nazarov eller ens att de visste vem han var.

Domen slår fast att paret har hjälpt den misstänkte attentatsmannen men att det inte går att säkert säga att det verkligen är han som sköt imamen. Och då kan paret heller inte dömas för medhjälp.

Det är inte styrkt att den revolver som hittades på platsen i en ryggsäck är det vapen som har använts för dådet, eftersom kulan sitter kvar i imamens huvud. Och trots att det finns DNA-spår på ryggsäcken efter den misstänkte gärningsmannen så har man inte hittat något på själva pistolen.

Rätten skriver också att det inte finns någon anledning att ifrågasätta att attentatet mot den regimkritiske imamen skett av politiska skäl eller att mordförsöket ”varit planerat och genomförts av en organisation utanför Sverige”.

Den uzbekiske imamen och regimkritikern Obid Nazarov (i Sverige har han bytt namn till Obid Sobitkhony) sköts i huvudet i Strömsund den 22 februari. Han ligger kvar på sjukhuset och är enligt uppgift från sonen inte kontaktbar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mordförsök på Imam

Mer i ämnet