”En är hemmahörande i länet, men de andra var på besök”, säger åklagaren Lisa Forsberg Foto: SVT, Arkiv

Fyra män har häktats i Östersund för försök till utpressning

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen blev fyra av de fem män som sedan lördagen suttit anhållna misstänkta för rån- och utpressningsförsök i centrala Östersund häktade. Alla har sedan tidigare dömts för tunga brott och två av männen var villkorligt frigivna.

Det var under lördag den 1 juli, som en man i centrala Östersund blev av med sin telefon och pressad på pengar under hot om våld. Redan kvällstid samma dag kunde fem män gripas av polisen i Östersund. Nu är fyra av männen häktade på sannolika skäl misstänkta för utpressning. Den femte är frisläppt.

– Det är lite oklart hur telefonen blev överlämnad, men det finns starka belägg för utpressning. Därför går vi vidare med försök till utpressning som brottsmisstanke men inget rån, säger åklagaren Lisa Forsberg.

Rest till Östersund

Männen som häktats är mellan 18 och 30 år och alla har tidigare varit dömda till fängelsestraff eller ungdomsvård. Två av männen var vid brottstillfället villkorligt frigivna från längre fängelsestraff för bland annat narkotikabrott.

– Ingen av killarna är kända för oss sedan tidigare här i Östersund. En är hemmahörande i länet, men de andra var på besök.

Framåt så fortsätter förundersökningen med bland annat vidare förhör och teknisk undersökning. Hur väl de misstänkta känner brottsoffret ska också undersökas.

– De kan vara delvis bekanta, men inte med alla inblandade.

Samma dag som brottet utfördes, 1 juli, trädde nya lagar i kraft för strängare brottstraff. Utpressning ger nu högst tre år i fängelse istället för två.

Åtal ska väckas senast 18 juli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.